Katılım Bankaları – Faizsiz Bankalar
13-1

Resmin büyük halini görmek için tıklayın

21 Kasım 2022 - 0:27 'de eklendi ve kez görüntülendi.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Damla Sakızı Faydalı

Sakız ağacının gövdesinden elde edilen reçinesi mastik olarak da adlandırılan damla sakızıdır. Şifalı özellikleri amacıyla sarfedilen ise sakız ağacının bu reçinesi olan damla sakızıdır.

Biz bu makalemizde sakız ağacından elde edilen damla sakızı faydaları ile alakalı daha çeşitli bulgular vereceğiz.

Damla Sakızı Nasıl Kullanılır?
Diş hekimliğinde sakız ağacının reçinesi, dolgu malzemesi olarak kullanılır.

İmalatta, sakız ağacının reçinesi, yiyecek ve meşrubat endüstrisinde ve sakız üretiminde kullanılır.

Gövdeden elde edilen bu reçinesi ilaç yapımında kullanılır.

Damla Sakızı Faydaları
Damla sakızı, geleneksel olarak enfeksiyonlar, peptik ülser, reflü, hazımsızlık ve İnflamatuar bağırsak hastalıkları amacıyla kullanılmıştır.

Damla sakızının bilimsel incelemelera dayanan faydaları

Hazımsızlık
Geleneksel olarak sindirim sistemi hastalıklarında kullanılmıştır. Damla sakızının geleneksel tüketimini destekleyen bilimsel çalışmalar da sahip olunantur.

2010 senesinde oluşturulan bir araştırmada, Damla sakızının hazımsızlık üstündeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada damla sakızı verdiği hastaların % 77’sinin semptomlarında ciddi anlamda düzelme olmuştur. Bu miktar plasebo verdiği hastalarda % 40’dır. Damla sakızının plaseboya göre daha etkili bulunduğunu ve hazımsızlık amacıyla yararlı olma ihtimalini söyleyebiliriz.

Hazımsızlık amacıyla günde 3 defa, 300-400 mg damla sakızı esktresini bir ay kadar kullanmanız tavsiye edilir.

Gastrit Ve Ülser
Damla sakızı geleneksel olarak mide ülseri ve gastrit tedavisinde kullanılmıştır ve bu hastalıklara yönelik faydaları ile ünlenmiştir. Damla sakızının faydaları bu hususta çoğu uzmanca da tavsiye edilmektedir. Damla sakızının midede gastrit ve ülsere namacıyla olabilen H. Pilori bakterisine karşı etkili bulunduğunu destekleyen incelemeler da sahip olunantur. Bu incelemeler sakız ağacının hem antibakteriyel bulunduğunu hem de mide rahatsızlıklarında yararlı olma ihtimalini gösterir.

Gastrit ve ülser rahatsızlığına karşı damla sakızından yararlanmak istiyorsanız hazımsızlıktaki gibi kullanabilirsiniz. Fakat dozu iki katına çıkartarak kullanmanız daha etkili olabilir.

Enflamatuvar Bağırsak Hastalıkları
Damla sakızı direk mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yönelik etkisi yönünden da araştırılmıştır. Bu çalışmalar, damla sakızının, mide ve bağırsak ülserlerinde, enflamatuvar bağırsak hastalıklarında yararlı olma ihtimalini göstermiştir.

Örneğin 2018 senesinde oluşturulan ve damla sakızının, enflamatuvar bağırsak hastalıkları üstündeki tesirlerini inceleyen bir çalışmada, davetlilere 3 ay süresince her gün 2.8 gram damla sakızı verilmiştir. Araştırma sonucunda iştirakçilerin hastalık sendromlerinde ve hastalıklarıyla alakalı değerlerinde iyileşmeler görülmüştür. Böylece bu hususta da damla sakızı faydaları meydana çıkmıştır.

Kolesterol Ve Diyabet
Yüksek kolesterol ve diyabet kalp hastalıkları tehlineti arttıran en mühim rahatsızlıkların başında gelir. Araştırmalar damla sakızının toplam kolesterol, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL), toplam kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL), insülin direnci ve kan şekeri seviyelerini iyileştirdiğini göstermektedir.

Bu tetkiklerin birisinde davetlilere günde 3 defa 330 mg saf damla sakızı verilmiştir. Damla sakızı alan iştirakçilerin kolesterol ve kan şekeri seviyelerinde iyileşme görülürken, damla sakızı almayan takımda rastgele bir farklılık görülmemiştir.

Kanser
Kanser dünya genelinde en çok ölüme namacıyla olan hastalıklardan biri bulunduğu gibi hastaları hem psikolojik hem de ekonomik olarak olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Kanser tedavisinde sarfedilen kemoterapi ve radyoterapi ilaçlarının da ağır yan etkisi göz önünde bulundurulduğunda gün geçtikçe daha çok şahıs natural tedavi yöntemlerine ilgi duymaya başlamaktadır.

Damla sakızı potansiyel olarak kansere karşı da kullanılabilir. Test tüplerinde oluşturulan incelemelerde damla sakızı 0.01 ila 100 μM dozları arasında uygulandığında kanser hücrelerinin ölmesini sağlamıştır.

Damla sakızının etkili bulunduğu kanserler arasında safra kanalı kanseri, pankreas kanseri, mide kanseri ve kolon kanseri bulunmaktadır. Damla sakızının bu etkisi içersinde yüksek miktarda tespit edilen polifenol bileşiklerle alakalıdir.

Bununla birlikte incelemeler test tüplerinde yapıldığı amacıyla insanlar üstündeki etkisi net değildir ve kanser ilaçlarının konumunu almamalıdır. Fakat damla sakızından yardımcı tedavi olarak faydalanabilirsiniz. Damla sakızı faydaları bu hususta son derece dikkat çekici şekilde kendini gösterir.

Diğer Faydaları
Damla sakızının tükürük salgısını arttırdığını ve diş etlerini temizlediğini gösteren çalışmalar da sahip olunantur. Bu özelliği ile ağız sağlığının korunması amacıyla kullanılabilir. Bu faydasından yararlanmak amacıyla gün içersinde 3-4 defa damla sakızı çiğneyin.
Alerjik astım, akciğerdeki hava yollarında enflamasyon, eozinofili ve aşırı duyarlılık olmasıdır. Sıçanlar üstünde oluşturulan bir araştırmada, damla sakızının enflamasyonu ve eozinofiliyi bastırdığı, hava yollarındaki aşırı duyarlılığı dindirdiği görülmüştür. Araştırma sıçanlar üstünde yapıldığı amacıyla belirli bir kullanım biçimi ve dozaj belirtemiyoruz.
Damla Sakızı Zararları
Sakız ağacı reçinesini tüketmenin tanınan bir zararı yoktur. Fakat enderen de olsa alerjik tepkilere namacıyla olabilir. Eğer Pistacia çeşitlerine alerjiniz varsa, damla sakızına da alerjiniz olabilir.

Damla sakızı kullandıktan sonra mide bulantısı, kusma, döküntüler ya da rastgele bir sendrom meydana çıkarsa, damla sakızını daha çok tüketmeyin ve netlikle hekiminize danışın.

Sakız ağacı reçinesinin hamilelik ve emzirme döneminde tüketimine dair yeterli bilgi sahip olunan değildir. Damla sakızı zararları bu hususta son derece dikkatli şekilde kendini gösterir.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ