Katılım Bankaları – Faizsiz Bankalar
11-2

Resmin büyük halini görmek için tıklayın

18 Kasım 2022 - 23:14 'de eklendi ve kez görüntülendi.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Hünnap Nedir?

Hünnap Nedir?
Konunun başında da belirtildiği gibi hünnap ağacı ve bu ağacın ürünü olan hünnap meyvesi ülkemizde çok tanınmayan meyveler arasında yer alıyor. Bu meyve, Cehrigiller familyasında yer alıyor. Ağacın dikenli bir yapısı bulunuyor. Esmer kabuklu olan ağaç, 4-5 m uzunluğa kadar erişebiliyor.

Sarı ve hoş kokulu çiçek açan hünnap ağacının meyveleri; zeytin ya da iğde büyüklüğünde, ince bir kabuğa sahip ve rengi başlangıçta yeşil, sonrasında kırmızı, daha sonra ise mor renge dönüşüyor. Görünüşü sebebiyle meyveyi tanımayanlar sık sık iğde ile karıştırabiliyor. Lezzetli bir meyve olan hünnap detaylı şekillerde mutfağımızda yer alıyor. Taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebilen bu meyve, pestil yapımında kullanılıyor, değişik mutfaklarda çay olarak da yer buluyor.

Hünnap Nerelerde Yetişiyor?
Hünnap ağacının anavatanı Çin olarak biliniyor. Çin’de çok rağbet gören bu meyve “ölümsüzlük meyvesi” olarak anılıyor. Bu ağacın anavatanı Çin olsa da; Rusya, Kuzey Afrika, Güney Avrupa, Orta Doğu ve Batı Amerika dâhil fazlası bölümde yetişiyor. Bu bitkinin ılıman iklime gereksinim duyduğuna dair hatalı bulgular bulunmasına karşın karasal iklimde de yetiştiğinin fazlası örneği bulunuyor.

Ancak bu meyve ülkemizde daha çok kıyı şeridinde yetiştiriliyor. Bu hal hünnap ağacının iklim gereksinimlarından çok popülerliğinin iç kesimlerde yeterli düzeyde olmamasından kaynaklanıyor. Ağacın yapraklanma dönemi; düşük rakımlı ılıman bölgelerde Nisan ayı sonu, daha yüksek bölgelerde ise Mayıs ayının ilk haftasında gerçekleşiyor. Bahçelerde yetiştirilebilen hünnaba yabani olarak da rastlanıyor.

İçerisinde Ne Bulunuyor?
Hünnap meyvesi, lezzetiyle bulunduğu kadar gıda değeriyle de aranan bir gıda olarak karşımıza çıkıyor. Bu ufak mucizenin aşağı yukarı 78 gr su barındıran 100 gr meyvesinde; 20.23 gr karbonhidrat, 1.20 gr protein, 250 mg potasyum, 23 mg fosfor ve 10 mg magnezyumun beraberinde demir, sodyum, B1, B2, B3, B6 ve çok mühim miktarda C vitamini (69 mg / %83) bulunuyor.

Doymamış yağ asitleri yönünden varlıklı olan kurutulmuş hünnabın, kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri de incelemeler neticesinde meydana koyulmuş.

Hünnabın Faydaları Nelerdir?
Çinlilerin, Tanrı’nın bir hediyesi diyecek kadar özel görüp son derece değer verdikleri bu meyvenin gıda değerine dair verilerde de gördüğünüz gibi tam bir C vitamini deposu olmanın beraberinde fazlası yararı bulunuyor. Saymakla bitmeyen Hünnap faydaları bu yönüyle fazlası meyveyi geride bırakıyor.

Bilinen yararları arasında;

İçeriğinde tespit edilen flavonoid ve polisakkarit sebebiyle iyi bir antioksidan özelliğinin bulunması,
Vücutta biriken pis kanı temizler.
Meyvelerinin ya da meyve çayının sakinleştirici özelliğinin bulunması
Ateş düşürücü etkileri,
Hastalıklara karşı direnci yükseltmesi,
İyileşme vakitcini hızlandırması,
Yorgunluk ve gerilim sebebiyle bedende meydana gelen hasarı onarması,
Karaciğer işlevlerini düzeltmesi,
Çiçek, kızamık ve suçiçeği hastalıklarının çocuklarda tedavinse destek sağlaması,
Soğuk algınlığına karşı koruması,
Bağışıklığı güçlendirmesi,
Posalı yapısı sebebiyle bağırsak işlevlerini(kabızlığa karşı) düzenlemesi,
Düşük glisemik endeksi vasıtası ile aç olmama hissi vermesi ve uzun vakit acıktırmaması,
Kanser hücrelerinin oluşum ve dağılımını engelleyici tesire sahip olması ilgi çekiyor.

nsan sağlığına faydalarının beraberinde değerli bir hayvan yemi katkısı olarak sarfedilen hünnap ağacı da orman ağaçlarının yenilenmesinde sıkça sarfedilen türler arasında yer alıyor. Her yiyecek gibi hünnabın da kararında tüketilmesi gerekiyor. Çok tüketilmesi halinde fazlası insanda ishale sebep oluyor. Ülkemizde üretimi her geride bıraktığımız gün artış gösteren hünnap, üretim amacıyla devlet teşviki alan tarım ürünleri arasında yer alıyor. Çok sık hasta oluyorsanız ”Vücudumuzu Mikroplardan Arındıran 10 Doğal Antibiyotik” yazımızı tavsiye ederiz.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ