Katılım Bankaları – Faizsiz Bankalar
8-15

Resmin büyük halini görmek için tıklayın

24 Kasım 2022 - 22:28 'de eklendi ve kez görüntülendi.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Kemik Erimesi Neden Olur

Kemik Erimesi Nedir?
Kemik erimesi halk arasında sık sık anılan bir rahatsızlıktır. Peki, kemik erimesi nedir? Osteoporoz, halk arasında kemik erimesi olarak tanınan bir sıhhat sorunudur. Kemik mikro mimarisindeki bozulma neticesinde kemik kütlesinin azalması ile eş güdümlü kemik kırılganlığındaki artışa namacıyla olur.

Sağlıklı bir kemiğin mikroskop altındaki manzarası petek şeklindedir. Osteoporoz yani kemik erimesi meydana geldiği zaman petek amacıylade boşluklar ve delikler oluşmaya başlar. Sürekli değişim halunda tespit edilen kemik dokuları, en yoğun haluna 20’li yaşlarda ulaşır. Fakat 20’li yaşların son bulması ile eş güdümlü kemiklerin yoğunlukları azalmaya başlar. Bu hal kemiklerin içlerindeki boşluğun yükselmesi neticesi çatlamaya ve kırılmaya açık duruma gelmesine namacıyla olur.

Kemik Erimesinin Bulguları Nelerdir?
Kemik erimesi çoklıkla ilerleyen yaşla birlikte kendisini gösteren bir rahatsızlıktır. Kemik erimesi bulguları temelinde bir kırık ya da çatlak oluşmadan kendisini genelde belli etmez. Sinsice ilerleyen bir hastalık olan osteoporoz, bireyin hayatını olumsuz tesirleyen bilhassare sahiptir. Dolayısıyla kemik erimesine iyi gelen yiyecekler tüketmek ve bilhassa sigaradan uzak bir hayat sürerek, derli toplu egzersiz yapmak, bireyin kemik erimesi ile karşılaşma oranını azaltan unsurladır. Genel olarak osteoporoz bulguları:

İlerleyen yaşlarda meydana gelen çatlama ya da kırık,
Omurgada biçim bozukluğu,
Sırt bölgesinde yoğun ağrı şeklinde sıralanabilir.

Kemik Sihhati İçin Gerekli Olan Vitaminler Hangileri?
Kemikler hayat boyu gelişim ve değişim amacıyladedir. İlerleyen yaşlarda kemik bünyesinde meydana gelebilecek bozulmaları engellemek amacıyla kemik erimesine iyi gelen vitaminler ve gıdaları tüketmek, sonradan karşılaşılabilecek rahatsızlıkların önüne geçer. Uzmanların ortak görüşüne göre kemik sağlığı amacıyla lüzumlu vitaminler, D, C ve K vitaminleridir. Bunun yanı sıra kalsiyum ve fosfor da kemik sağlığı yönünden son derece mühim bir tesire sahiptir.

Kemik Erimesine İyi Gelen Gıda Önerileri
Kemik erimesine hangi bitki iyi gelir? Osteoporoz ile ilgili en çok merak edilen konuların başında çoklıkla kemik bünyesinde meydana gelen rahatsızlığı giderici bitkisel ve natural mamüllerin hangileri bulunduğu gelmektedir. ‘Kemik sağlığı amacıyla neler yemeliyiz?’ sorusunun yanıtını sizlere 10 maddede verdik.

Kayısı; İçerisinde yüksek oranda magnezyum ve kalsiyum barındırır.
Soğan; Kemik erimesini engel olan bu yiyecek aynı vakitte enfeksiyonlarla da mücadele etmektedir.
Süt; Kalsiyum, B2-A-E-D vitaminleri, protein, folik asit, fosfor ve demir kaynağı olan süt, kemik ve diş sağlığı amacıyla mühim bir besindir.
Brokoli; Demir ve mineral eksikliğini gideren brokoli, varlıklı bir vitamin deposudur. Bol miktarda kalsiyum içermesi bakımından kemik erimesine birebirdir.
Marul; Sütten bile daha çok kalsiyuma sahip olan marul,, kemik erimesine karşı tesirlidir.
Üzüm Çekirdeği Özütü; Kemik erimesine namacıyla olan proteolitik enzimler üstünde azaltıcı tesire sahiptir.
Nar Özütü; Üzüm çekirdeği gibi tesir gösteren nar özütü amacıylade flavonoit bileşenler barındırır.
Kuru Erik; Bor elementi ve fenolik bileşenler doğrultusundan varlıklıdir. Genellikle bor elementi kemik sağlığını koruyan bir tesire sahiptir.
Narenciye Meyveler; Portakal gibi meyveler C vitamini ve flavonoit bünyesindeki bileşenler namacıylaiyle kemik sağlığı yönünden yararlıdır.
Elma; Kemik erimesini azaltıcı tesire sahip bir meyvedir.

Kemik Erimesi Tamamen İyileşir Mi?
Kemik erimesi önlenebilen ve tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Kemik erimesi bitkisel mamüller tüketilerek, azaltılabildiği gibi ufak yaşlardan itibaren sıhhatli beslenme alışkanlığı osteoporoz rahatsızlığının önüne geçer.

Kemik erimesi başlangıç döneminde fark edilebilir bulgular göstermez. Bu yüzden pek çok şahıs doğrultusundan geç fark edilir. Rahatsızlık fark edildiğinde kemik bünyesinde meydana gelen hasar, az miktarda geri döndürülebilir. Dolayısıyla bilhassa 45 yaş üstünün derli toplu hekim denetimi ile kemik yoğunluğunu ölçtürmesi önerilir.

Kaynak: nof / mayoclinic

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ