Katılım Bankaları – Faizsiz Bankalar
10-2

Resmin büyük halini görmek için tıklayın

08 Kasım 2022 - 23:38 'de eklendi ve kez görüntülendi.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Meğerse yanlış yapıyormuşuz

Çayın makul bir teknikle pişirilmemesinin bu bileşikleri aktifleştirdiğine işaret eden Bükün, bu halinde kansere varabilecek zararlar oluşturacak olumsuz hallere yol açtığını vurguladı. Bükün, bunun önüne geçebilmek amacıyla çayı demlerken bu bileşiklerin aktif duruma gelmesini önleyecek ısı derecesinde tutulması gerekliliğini kaydetti.

Acı İse İçmeyin!
Vatandaşların kafe ya da çay Ocakları gibi yerlerde çay içerken, çayın yüksek ısıya maruz kalıp kalmadığını tadından anlayabileceğine de işaret eden Prof. Bükün, “Normalde çayı içtiğimiz vakit ağırda hoş bir tat bıraktığını hepimiz bilmekteyiz. Bayat çayların ya da tanenlerin aktif duruma geldiği çaylar ağızda acı bir tat bırakır. Çay içerken mutlak suretle taze demlenmiş olmasına da ilgi etmeliyiz” dedi.

Üst Demliğe Çay Koyduktan Sonra

Tanenlerin aktif duruma gelmemesi amacıyla çayın mutlak suretle kaynatılmadan yalnızca sıcak su ile demlenmesi gerekliliğini izah eden Bükün, “Çokça oluşturulan bir hatalı var. Genelde üstteki demliğe kuru çayı bırakıp, aşağıdaki demlikte suyu kaynatıyoruz. Bu çok hatalı bir hal ve yapılmamalı.

Eğer yapılacak ise da kuru çayı bıraktığımız demliğe biraz soğuk su ek etmeliyiz. Daha sonra aşağıdaki çaydanlıktaki su kaynayınca çayın üstüne ek etmeliyiz. Kesinlikle de çayı fokurdayacak derecede kaynatmamalıyız. Yoksa çayımızı sağlığımıza zararlı duruma getirmiş oluruz” diye konuştu.

Çayın dem niteliği yalnızca çayın niteliğiyle değil, aynı vakitte demleme şekline de bağlıdır. Başka bir deyişle, elimizdeki çay kaliteli bile olsa, hatalı demlenirse iyi dem vermez.

İyi çay demlemek amacıyla mühim olan çay demleme tekniğinden ziyade, püf noktalarına ilgi etmek ve uygulamak. Aşağıda kullanabileceğimiz 2 değişik tekniği bulabilirsiniz

Birinci teknik:

Çaydanlıktaki su kaynatılırken içi boş demliği de çaydanlığın üstüne koyarak ısıtın. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ya da çaydanlığı ateşten uzaklaştırın. Suyun kaynaması oksijen kayıbına sebep bulunduğu amacıyla uzun vakit kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Yani, suyu en çok 10 saniye kaynatmalısınız.
Su kaynadıktan sonra çaydanlığı ateşten alıp 3-4 dk bekletin ve suyun ısının 75-85 derece seviyelerine düşmesini bekleyin.

Elimizde ısıölçer olmadığına göre, suyun 75-85 dereceye düştüğünü nasıl anlarız? Su kaynadıktan sonra fokurdaması tamamiyle bitmeli, 1-2 dakika beklemeli, makul demleme ısısına ulaştık demektir.
Su ısısının düşürülmesi iyi çay demlemenin püf noktalarından biridir. Çünkü kaynayan suyla çay demlendiğinde çay haşlanır ve aRomasını kaybetmesine sebep olur. Bir kez daha hatırlatalım, çaydanlıktaki su 10 saniyeden çok kaynayıp fokurdamamalıdır, yoksa gereğinden çok oksijen kaybeder.

Kaynayarak oksijen kayıbına uğramış suya yine oksijen kazandırmak amacıyla güzel bir teknik mevcut: Çayı demlerken suyu yüksek mesafeden hava ile ilişki sağlayarak çayın üstüne dökün. Hem de hâlâ sıcak olan suyu demliğin tek bir noktasından (üstünde gezdirmeden) dökerek demleyin, Bu sayede çayın haşlanmasını engellemiş olursunuz. Çayı demledikten sonra demliği çaydanlığın üstüne oturtun ve kısık ateşte 12-15 dakika bekleyin.
Diğer püf nokta, çayın demlenme boyunca (12-15 dakika boyunca) aynı ısıda kalması, (yani 75-85 derece). Demlikteki ısının yükselmemesi ya da azalmaması gerekiyor. Bu sebeple çayı demlerken ocağın altı iyice kısılmalıdır, tıpkı mum ateşi gibi. Hatta çaydanlıkla demliğin arasına bir bez, kapak vb. koyulursa çaydanlıktaki ısının demliğe geçmesi engellenir. Demlik sıcak olacak ama sinirli olmayacak.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ