Katılım Bankaları – Faizsiz Bankalar

3600 Gün Malulen Emeklilik Maaşı 2021

3600 Gün Malulen Emeklilik Maaşı 2021
Bu haber 30 Mayıs 2021 - 17:14 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Yazımız da 3600 Gün Malulen Emeklilik Maaşı 2021 ile alakalı detaylara yer verilmektedir. Detaylar haberimizin devamında.

Emeklilik hesaplama, SGK kapsamında çalışan birçok kişi tarafından en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Emekli olabilmek için en baştaki kriterler sigorta primi ve yaştır. 2021 yılı itibariyle konuyla ilgili gelişmeleri merak edenler için 3600 günden malulen emeklilik şartları 2021 başlığında bir araya getirdik. 3600 günden emeklilik maaşı ne kadar? İşte merak ettiğiniz sorular ve cevapları.


Emekli olabilme şartları her düzenleme sonrasında değişkenlik sağlayabiliyor. Milyonlarca insanın hayalinde emeklilik var ancak diğer yandan hesaplamayı nasıl yapacaklarıyla ilgili kafalarında hep bir soru işareti var. SGK’ya tabi olan çalışan vatandaşlar için 3600 günden emeklilik şartları 2021 ile ilgili detaylar hadi hep beraber inceleyelim.

3600 GÜN MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

3600 Gün Malulen Emeklilik Maaşı 2021
3600 Gün Malulen Emeklilik Maaşı 2021

İşe başlangıç tarihi 1 Ekim 2008’den önce önce olan ve maluliyet oranı %80’den yüksek olan sgk’ya tabi olan kişiler, 15 yıl ve 3600 gün prim süresini tamamlamaları durumunda malulen emeklilik şartlarını yerine getirmiş sayılırlar.

1800 GÜN EMEKLİLİK MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?

3600 Gün Malulen Emeklilik Maaşı 2021
3600 Gün Malulen Emeklilik Maaşı 2021

SGK’ya tabi olan ve 1800 gün primi doldurmuş olan işçilerin minimum olarak 10 yıldır çalışıyor olması durumunda % 60’dan fazla bir maluliyet oranına sahip olmasıyla birlikte emekli olabilmektedir. Kanunda belirlenen minimum 1800 gün prim ödemesi gerekse de malul olan vatandaş, bakıma muhtaç olması ve bu durumun sürekli olması halinde 1800 günlük prim olmasa dahi malüllük aylığını hakediş olarak alabilmektedir.

MEMURLAR İÇİN MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

3600 Gün Malulen Emeklilik Maaşı 2021
3600 Gün Malulen Emeklilik Maaşı 2021

SGK’ya tabi olan ve devlet memurluğu görevindeyken oluşan bir kaza sonucu malüllük oluşması ve görevini yerine getiremeyecek ölçüde durumun oluşması halinde vazife malulu olarak kabul edilecektir. Buna göre bir üstte belirtmiş olduğumuz malulluk prim şartları memurlar içinde aynı şekilde geçerli olacaktır.

ADİ MALULEN EMEKLİLİK ve ŞARTLARI NEDİR?

Adi maluliyet; vazife malullüğünün söz konusu olmadığı durumlarda ortaya çıkan malullük çeşididir. Bu çeşit bir durumda değerlendirilen ve malullük aylığı olarak verilen bir maaş türüdür. Adi malullük aylığı, minimum olarak 10 yıl boyunca hizmet süresi oluşmuş kişilerin fiili ve itibari hizmet süreleri toplam oranına göre ve malullük dolayısıyla vazifeden ayrıldıkları tarihteki keseneğe esas aylık veya ücretleri tutarları üzerinden bağlanır.

MALULEN EMEKLİLİK ORANI NASIL HESAPLANIR?

Malulen emeklilik için iş kazası geçiren vatandaşın takip etmesi gereken iki yol vardır. İlki olarak hukuki açıdan dava yoluna başvuru gerçekleştirmeden önce takip edilmesi gereken durumlardır. İş kazası geçiren vatandaş, SGK’da bulunan yetkili SGK iş kazası departmanına başvurarak oluşan kazanın bir iş kazası olduğunu, dolayısıyla oluşan kaza sonucunda fiili olarak çalışma gücünü kaybettiğini, sonuç olarak bu kaza sebebiyle mesleğinde kazanma gücünün kaybedildiği ve bu kayıp oranının belirlenmesi için talebini iletmelidir.

Başvuru SGK tarafından incelemeye alındıktan sonra kurulan alt komisyonda kazanın iş sonucu olup olmadığının tespiti gerçekleştirilir. Oluşan kazanın iş sonucu olduğunun tespiti sonrasında işçi çevresinde bulunan en yakın sağlık merkezine sevki gerçekleştirilerek raporunu temin etmesi sağlanır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yönlendirmesiyle birlikte, sağlık kurulu raporu vermeye yetkili olan hastanelerden birinden sağlık kurulu raporu alır. Vatandaş için oluşturulan dosya, SGK tarafından en yakın SGK Bölge Sağlık Kurulu’na gönderilir. Bu işlemlerin sonunda işçinin çalıştığı yerden kazanma gücünün kaybı oluşması neticesiyle yukarıda saymış olduğumuz şartlar doğrultusunda oran tespiti bu şekilde gerçekleştirilmiş olacaktır.

İncelemeler sonucunda varılan nihai karar ile ilgili kişiye tebliğ yapılır. SGK Bölge Sağlık Kurulu veya bu karara itiraz edilmesi durumunda ise Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu tarafından işçinin oluşan kaza sonucu iş görmezlik oranında %10 ve üzerinde tespit edilmesi halinde işçiye sürekli iş göremezlik maaşı bağlanır. Başvuru inceleme sonucunda olumsuz bir kararın çıkması neticesinde işçinin karara itiraz etme hakkı vardır. İtirazın olumsuz sonuçlanması halinde işçi, SGK ve işvereni hasım göstermek suretiyle maluliyetinin tespiti davasını açmalıdır.

MALULEN EMEKLİLİK HEYET RAPOR NEREDEN ve NASIL ALINIR?

Maluliyet raporu vermekle yetkili olan hastaneler Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet üniversitelerine bağlı hastaneler ve TSK’ya bağlı eğitim ve araştırma hastaneleridir. Ancak bulunduğunuz bölgede bu hastanelerin olmaması söz konusu olursa; Sağlık Bakanlığının yetkilendirmiş olduğu devlet hastaneleri, belgelenmek şartıyla, herhangi bir üniversite hastanesi veya devlet hastanesi de malullük raporu verebilir. Ayrıca, yoğun bakım ünitesinde tedavi gören ve başka bir hastaneye nakil durumu hasta için ölümcül risk oluşturuyorsa bulunduğu hastane de yetkilidir.

SAĞLIK KURULU RAPORUNA İTİRAZ SÜRESİ NE KADARDIR?

Yasaların belirlemiş olduğu süreç içerisinde işçiye yapılan tebliğ tarihinden itibaren 6 aylık bir dönem içerisinde Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz etme hakkı bulunmaktadır.

MALULİYET ORANI ARTINCA NE YAPILIR?

Vatandaşta oluşacak maluliyet oranının artması yeni bir durum olarak ele alınacaktır. Böyle bir artış olması sonucunda kişi yeniden SGK’ya başvurulabilir veya yeni bir dava açılabilir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2008/245 E. ve 12.03.2008 tarihli almış olduğu kararında “iş göremezlik oranında her artış yeni bir dava konusunu oluşturur” ifadesi ile buna işaret etmiştir.

3600 Gün Malulen Emeklilik Maaşı 2021 adlı yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan diğer soru ve sorunlarla ilgili bize yazabilirsiniz.

Daha önce yazıya almış olduğumuz Engelli Emeklilik Başvurusu Nereye ve Nasıl Yapılır ? 2021 adlı konumuzuda incelemenizi tavsiye ederiz.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
2 ADET YORUM YAPILDI

[…] 3600 Gün Malulen Emeklilik Maaşı 2021 – Katılım Bankaları […]

  • […] 3600 Gün Malulen Emeklilik Maaşı 2021 – Katılım Bankaları […]

  • POPÜLER FOTO GALERİLER
    SON DAKİKA HABERLERİ
    İLGİLİ HABERLER