Katılım Bankaları – Faizsiz Bankalar

Ücretsiz Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

Ücretsiz Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?
Bu haber 13 Ağustos 2021 - 18:23 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Ücretsiz Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır? sorusunu günümüzde en çok ehliyet, işe girmek veya bir yere başvuracağımız zaman merak ettiğimiz konular arasına girer. Mesela bir işe başlayacağınız zaman mutlaka insan kaynakları sizden sağlık raporu ister, ya da ehliyet için sürücü kursuna yazıldığınızda yine aynı şekilde sağlık raporu istenmektedir. Sağlık raporunun istenme nedeni sizin sağlıklı bir birey olup olmadığınız tespiti içindir. Sonuç itibariyle kimse sağlıksız bir eleman çalıştırmak istemez. Yine araç kullanmaya elverişli olup olmadığınızın tespitinin yapılması diğer sürücülerin can güvenliği için önemli bir durumdur.

Sağlık Raporunu Nereden ve Nasıl Alabilirim?

Ücretsiz Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?
Ücretsiz Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

Sağlık raporunu, sağlık ocaklarından, aile hekimlerinden ya da devlet hastanelerinden alabilirsiniz. Sağlık raporu almak istediğinizde sağlık raporunu ne amaçlı istediğinizi gittiğiniz hastane soracaktır. Hatta işe başlangıç için sağlık raporu alacaksanız 100 kişi altında çalışan ve 50 üstünde çalışanlara ayrı sağlık raporu yani tahlil vs yapılmaktadır.

Bazı iş yerleri özel hastanelerle de anlaşmalı olmaktadır. Sağlık raporu almak istediğinizde size bazı tahliller yapabilirler ve bu tahliller genelde ücretlidir. İşte tamda bu sebepten dolayı sağlık raporları ücretli sağlık raporlarıdır. Peki ücretsiz sağlık raporu nereden alınır? diye merak ediyorsanız, haberimizi okumaya devam edebilirsiniz.

İş için, ehliyet için, evlilik için, askerlik gibi bir çok seçenekle sağlık raporu raporu alınabilmektedir. Bu sebeple internet üzerinden birçok kişi Devlet hastanesi sağlık raporu ücreti ne kadar oldu, Aile hekimi sağlık raporu vermediğinde nereden rapor alınmalıdır, sağlık raporu örneği nasıl gibi bir çok aramalar yapmaktadır.

Ücretsiz Sağlık Raporu Nereden Alabilirim? 2021

Ücretsiz Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?
Ücretsiz Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

Genelde tüm aile hekimleri vermemekle birlikte bazı aile hekimliklerinde duruma bağlı olaraktan ücretsiz sağlık raporu alınır. Sağlık raporu ilgili kişinin sağlığının elverişli olup olmadığına dair belge niteliğinde bir dökümandır. Yukarıdada bahsettiğimiz üzere sağlık raporu artık heryerde karşımıza çıkar durumda. Bu belgeler sayesinde işe, evliliğe, araba kullanmaya, yüksek öğrenim okullarına, askerlik, gibi bir çok alanda o konuma uygun olup olmadığınızı bu belgeler sayesinde gözlemlerler. Bunların dışında sizden sağlık raporu istenebilecek yerler şu şekilde;

  • Yurt dışına çıkmak istediğinizde
  • Memurluk için başvurunuzda
  • Hac umre yapmak istediğinizde
  • Yeni bir iş başvurusunda
  • Ehliyet almak istediğinizde
  • Ağır işlerde çalışılacağı zaman
  • Engelli durum bildirisi
  • Evlilik
  • Sporcular için sağlık durum bildirisi
  • Silah Rusatı almak istediğinizde

Gibi bir çok yerde sağlık raporu istenebilmektedir.

E-Devletten Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

E devlet üzerinden sağlık raporu alınamamakla birlikte kişisel sağlık bildirim formu doldurabilirsiniz.

Sağlık raporu almak istediğinizde heryerden her sağlık raporu alamazsınız. Örnek 50 kişiden fazla bir işyerinde çalışacaksınız, aile hekimliği (Sağlık Ocağı) size sağlık raporu vermez. Bu durumda devlet hastanesi ya da özel hastaneye gitmeniz gerekir.. 6331 sayılı kanun gereğince almak istediğiniz sağlık raporunun hangi sebeple alınacağına göre kurumlar seçeneklere ayrılır.

Sağlık raporları;

  • Sağlık ocağı, aile hekimliklerinden,
  • Özel hastanelerden,
  • Devlet hastanelerinden alınabilir.

Sağlık Ocağı ve Aile Hekimliği Sağlık Raporu

Ücretiz olarak sağlık raporu alabileceğiniz yegane tek kuruluş desek yeridir. Normal şartlarda aksi bir durum olmadıkça sağlık raporunu sebebinize bağlı olarak sağlık ocağından alabilirsiniz. Sağlık ocaklarından önce sağlık raporu almak için ya devlet hastanesi ya da özel hastanelere gidiliyordu. 2016 yılında hayata geçen bir yönetmelikle ehliyet almak isteyen vatandaşların ücretsiz bir şekilde sağlık raporu almasına olanak sağlandı.

Yine askere gidecek kişilerin, kayıtlı oldukları sağlık ocaklarından ücretsiz sağlık raporu alabilirler. Çalıştığı işyerinde çalışan sayısının 10 altında olması durumunda ücretsiz olarak sağlık raporu alınabilmektedir. Diğer yandan ağır bir iş yapmayacak kişilerede yine aynı şekilde sağlık ocaklarından sağlık raporu verilebilmektedir. Sağlık ocağı, Aile hekimliklerinden ücretsiz sağlık raporu almak istediğinizde ne için aldığınız önemli bir faktördür. Eğer saymış olduğumuz seçeneklerden birisi için sağlık raporu alacaksanız, muhtemel olarak sorunsuz bir şekilde sağlık raporunuzu aile hekimliğinden alabileceksiniz.

Evlenmek İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Sevdiği insanla mutlu bir hayat geçirmek üzere nikah dairlerine başvuru yapılacağı zaman kişilerden bazı zorunlu evraklar istenmektedir ve bunlardan bir taneside sağlık raporudur. Bu evrakların tamamlanması halinde nikah günü verilir. Evlenmek isteyen kişilerde evliliğe mani olan bir hastalık olması durumunda o hastalığın tedavisini yaptırmadan evlenemezler.

Evlilik için sağlık raporunu aile hekimlerinin (Sağlık Ocakları) yanısıra devlet hastanelerinden de almanız mümkün.

Ehliyet için Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Ehliyet alacak vatandaşlardan istenen sağlık raporlarının tam olması istenmektedir. Eğer kişinin görme organıyla ilgili bozukluk varsa ve gözlük ya da lens kullanmıyorsa bu durumda sağlık raporunu alamayabilir. Yine aynı şekilde aşırı derecede el titramesi, aşırı uyku apnesi gibi rahatsızlıkların bulunması durumunda bunların tetkikleri yapılarak duruma göre sağlık raporu verilir ya da verilmez. Ehliyet alınacağı zaman bazı evraklar istenmekte olup bu evraklardan biriside sağlık raporudur. Özel hastanelerden ve  devlet hastanelerinden alınabileceği gibi ücretsiz olarak da sağlık ocağından sağlık raporu alabilirsiniz.

Askerlik Sağlık Raporu Nereden Alınmalı?

Vatani görevini yapmak için askerliğe elverişli olup olmadığının tespiti için sağlık raporu şarttır. Aile hekimliğinden istenen teslerin yapılmasıyla birlikte ücretsiz olarak verilmektedir. Ancak bazı durumlarda aile hekimliğinden alınan raporlar kabul edilmez ve daha kapsamlı bir muayene ile birlikte devlet ya da sağlık bakanlığına bağlı özel hastanelerden alınması istenebilir.

Devlet Hastanesi Sağlık Raporu Ücreti

Deblet hastanesi sağlık raporu almak istediğinizde bazı hastaneler ücret isterken bazen ücretsiz olarak verilebilmektedir. İş başvurusunda buluduğunuzda eğer işyeri doktoru varsa ilk olarak sizi devlet hastanesine yönlendirecektir. Ancak işyeri vasıtasıyla hastaneye yönlendirildiğiniz için normal şartlarda ödemeyi işyerinin yapması gerekir ve bu sayede Ücretsiz olarak sağlık raporunu almış olursunuz. Diğer sağlık raporu gereksinimlerinden olan evlilik, silah ruhsatı gibi durumlar için devlet hastanelerinden zorunlu olarak ücretli ya da ücretsiz olarak alabilirsiniz. Ücretli ya da ücretsiz oluşu bulunduğunuz il ve ilçedeki hastanenin işleyişine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ücretli veya ücretsiz oluşu bulunduğunuz ile göre değişiklik gösterebilir. 

Ayrıca devlet hastanesinden ücretsiz sağlık raporu almak isteyenler için takip edecekleri yol şu şekildedir;

  • 182 aranıp randevu alın
  • Muayene tarihi alın
  • İstenen tetkikleri yaptırın
  • Sağlı raporu sağlık kurulundan isteniyorsa, heyet raporu gerekir

Devlet hastanelerinde

Devlet hastanelerinde ücretli sağlık raporu almak isteyenler için sağlık raporu fiyatları; 100 – 200 TL arası değişmektedir.

Sağlık Ocağından Sağlık Raporu Alma

Sağlık ocaklarında bulunan aile hekimleri tarafından ücretsiz olarak sağlık raporu alabilirsiniz. Buradan alacağınız sağlık raporuyla askerlik, tahlil, evlilik, spor ve 10 kişiden az çalışan işyerleri için geçerli olacaktır.

Özel Hastane Sağlık Raporu Ücretleri

Özel hastanelerden alacağınız sağlık raporları ücretlidir. Yapılacak tahlil ve sağlık raporunu ne için almak istediğinize göre fiyatlarda değişkenlik gösterebilir. Ancak Özel hastanelerde sağlık raporu ücretleri 80 – 400 TL civarında değişkenlik sağlamaktadır.

Engelliler için Sağlık Raporu Ücretlimidir?

Engelliler için sağlık raporları ücretsiz olup muafiyet vardır. Engelliler için engel durumlarını gösterir sağlık raporları ücretsiz olarak verilmektedir.

Ancak şunuda hatırlatmak isteriz ki engelli için sağlık raporu ücreti muayene sonrasında %1 bile engel çıkması halinde herhangibir ücret alınmaz. Fakat muayene sonrası bir engelinin olmadığı ortaya çıkması durumunda yani sıfır engel olursa başvuran kişiden sağlık raporu ücreti tahsis edilecektir.

Ehliyet Sağlık Raporu Ücreti

Ehliyet almak için sağlık raporu almak isteyen kişilerin gerek resmi devlet hastanelerinden gerekse sağlık bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan özel hastanelerden sağlık raporunu alabilirler. Ayrıca sağlık ocaklarından da yine aynı şekilde sağlık raporunu alabilmeniz mümkündür.

Ehliyet sağlık raporu ücretleri şu şekildedir:

  • Aile hekimi (Sağlık ocağı) / Ücretsiz
  • Devlet hastanesi tek hekim kontrolünde 55 TL
  • Devlet hastanesi iki hekim kontrolünde 82 TL
  • Üniversite hastanesi tek hekim 82,5 TL
  • Devlet hastanesi kurul 136 TL
  • Üniversite hastanesi kurul 327 TL
  • Özel hastaneler, gideceğiniz hastanenin prosedürüne göre değişkenlik sağlayabilir.

Silah Ruhsatı Sağlık Raporu Ücreti

Silah ruhsatı için sağlık raporu almak isteyen kişilerin ortalama olarak 250 TL nakit olarak ödeme yapması gerekir.

Öğrenci Sağlık Raporu Ücreti

Öğrencilerin, yurt kayıt ve eğitim için istenen sağlık raporları, Sağlık bakanlığına bağlı olan kuruluşlardan ücretsiz olarak alma hakları vardır. Fakat bazı durumlarda ücretli olabilmektedir. Ücretli ve ücretsiz olarak öğrenci sağlık raporu alma işlemleri şu şekildedir;

  • KYK yurduna kayıt işlemleri için sağlık raporları ücretsizdir
  • Öğrencilik dönemi içerisinde özel bir sektörde dönemsel olarak çalışmak istediğinde sağlık raporu ücretli olarak alınmak zorundadır ya da aile hekiminden ücretsiz olarak alınabilir.
  • Üniversite kazanan fakat kayıt işlemlerini tamamlamamış öğrenciler için sağlık raporu ücretli olacaktır. Kayıt yaptırmadığından dolayı öğrenci olarak görünmeyecektir. Fakat aile hekiminden ücretsiz olarak sağlık raporunu alabilir.

Yukarıda saymış olduğumuz maddelerin dışında öğrencilerin özel amaçlı faaliyetleriyle ilgili alacakları sağlık raporlarıda ücrete tabi olacaktır. Örneğin; ehliyet, silah ruhsatı, seyahat amaçlı alınacak raporlar bunların arasındadır.

Evlilik Raporu ücreti

Evlilik yapacak kişiler aile hekimlerincen yani sağlık ocaklarından ücretsiz olarak sağlık raporu alabilirler. Fakat devlet hastanesi, eğitim araştırma hastanelerinin yanısıra özel hastanelerden alınacak sağlık raporları ücrete tabi olacaktır.

Aile hekimliğinden ücretsiz olarak alabileceğiniz sağlık raporu, devlet hastanelerinde 55 TL gibi bir tutar istenecektir. Ancak heyet raporu alınması halinde, devlet hastanesinde 218 TL gibi bir tutar çıkabilir.

Ücretsiz Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır? adlı konumuzun sonuna geldik.

Sitemizde daha önce yayınlamış olduğumuz Sağlık Ocağı Tahlil Sonucu Nasıl Öğrenilir? adlı konumuzu incelemek isterseniz ilgili linke tıklayabilirsiniz.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER