Katılım Bankaları – Faizsiz Bankalar

Bankacılık Sektörü İlerleyişi

Bankacılık Sektörü İlerleyişi
Bu haber 17 Aralık 2021 - 17:51 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Bankacılık sektörü ilerleyişi özellikle son on yıl içerisinde oldukça hızlanmıştır. Devlet bankalarının yanı sıra özel bankalar ve bununla birlikte katılım bankalarının kurulması sayesinde farklı taleplerin de karşılanabileceği bir sektör haline gelmiştir. Katılım bankaları daha çok İslami finans alanında işlem yapmak isteyen müşterilere hizmet verirken sağlanan faydalar ile normal bankalardan işlem yapılmış gibi kazançların da elde edilmesine yardımcı olunmaktadır.

Bankacılık Sektörü İlerleyişi

Bankacılık Sektörü İlerleyişi geçmişte tüm dünyayı etkisi altına alan bankacılık krizi üzerinden geçen zaman özellikle bankacılık sektörünün üzerindeki denetimlerin arttırılması ile birlikte yapılacak olan işlemlerin de daha sağlam temeller üzerinde yapılmasına yardımcı olmuştur. Bu şekilde hem bankacılık sektörü içerisinde yer alan bankacıların hem de müşterilerin haklarının korunduğu bir sistem oluşturulması sağlanabilmiştir. Ülkemizde ise bankacılık sektörünün oluşturulması ve gelişimi Osmanlı Döneminden günümüze kadar uzamaktadır. Türk bankacılık döneminin tarihsel gelişimine bakacak olursak:

  • 1847 ile 1923 arası Osmanlı Devleti Dönemi,

  • 1923 ile 1933 arası Ulusal Bankalar Dönemi,

  • 1933 ile 1945 arası Kamu Bankaları Dönemi,

  • 1945 ile 1960 arası Özel Bankalar Dönemi,

  • 1960 ile 1980 arası Planlı Dönem,

  • 1980 ile 2004 arası Serbestleşme ve Dışa Açılma Dönemi

 

Ülkemizde özellikle 1980 sonrası yaşanan Serbestleşme ve Dışa Açılma Dönemi ile birlikte bankacılık sektöründe büyük değişiklikler ve geliştirmeler yaşanmıştır. Bankaların kurulmasında serbestleşme olduğu için günümüzde hizmet veren ve kapanmış birçok banka bu dönemde kurulmuştur. Ülkemizde hizmet veren ve kurulan bankalar faaliyet alanlarına göre, tabi oldukları hükümlere göre ve niteliklerine göre ayrılırlar. Güncel banka kiraları için…

bankacılık sektörü

bankacılık sektörü 

 Türkiye Bankalar Birliği’nde Bankacılık Sektörü

Türkiye Bankalar Birliği ülkemizde hizmet veren bankaların faaliyetlerine ilişkin olarak hizmet vermektedir. Genel olarak bakacak olursak oluşturulan bu birliğin temel amacı, bankacılık sektöründe haksız rekabetin önlenerek rekabetçi bir ortamın yaratılması adına gerekli kararların alınası ve uygulanmasının sağlanması denilebilir. Bununla birlikte tam rekabet ve serbest piyasa ilkeleri çerçevesinde, bankaların hak ve menfaatlerinin savunulması, sistemin büyüyebilmesi ve gelişebilmesi için gerekli adımların da atılmasını sağlamaktadır. Bu şekilde daha sağlam olarak nitelendirilebilecek bir bankacılık sisteminin oluşturulması mümkün olabilecektir.

Türkiye Bankalar Birliği’nin görevlerine bakacak olursak:

    • Türkiye bankacılık sisteminin ve mesleğinin geliştirilebilmesi için kararlar alarak politikalar oluşturmak,

    • Uyulacak olan meslek ilkeleri ile standartlarının kurumların görüşünü de alarak oluşturulmasını sağlamak,

    • Etik ilkeleri belirlemek,

    • Mevzuat ve kurumlarla birlikte alınan kararların uygulanmasını takip etmek,

    • Üye kurumlar arasındaki rekabeti korumak ve haksız rekabeti engellemek için kararlar alarak uygulamak,

    • Sektör ve ekonomi ile ilgili gelişmeleri takip ederek gerekli raporlamaları üye kurumlarına yapmak,

    • Ulusal anlamda yapılacak olan tasarrufun teşvik edilmesi için gerekli çalışmaları yaparak ilgili mercilere iletmek,

    • Üyeler ile bankacılık müşterileri arasındaki uyuşmazlıkların çözülebilmesi için hakem heyeti kurmak,

    • Bankacılık alanında yapılan mevzuat revizelerini, yeni maddeleri ve bununla ilgili alınan kararları üye kurumlara duyurmak,

    • Alınan kararların uygulanıp uygulanmadıklarına dair denetlemeler yaparak uygulanmayan kurumlara idari para cezalarının yazılmasına karar vermek,

    • Kurumlar tarafından alınması gereken tedbirleri uygulamak,

    • Kanun ve mevzuatlarca isnat edilen görevleri yerine getirmek.

bankacılık sektörü

bankacılık sektörü

2022 bankacılık açısından oldukça önemli bir yıl olmakla birlikte önemi günden güne artmaktadır. Özellikle dünya genelinde yaşanan pandemi döneminde birçok vatandaşın farklı kampanyalar ve faiz oranları ile bankalardan almış oldukları kredilerin geri ödemeleri, yeni kredilerin oluşturulması ve destek paketlerinin verilmesi için bankacılık sistemi içerisinde yer alan bütün kurumlar fazlaca çalışacaklardır. Özellikle kamu bankaları aracılığı ile ihtiyacı bulunan kişi ve kurumlara verilecek desteklerin ne kadar artacağı, yeni destek paketlerinin uygulanmaları gibi birçok farklı konuda büyük çaplı çalışmalar yapılacaktır. TBB için.

Dünya ekonomi listelerinde ilk 20’deki yerini kaybeden Türkiye, içinde bulunduğu dönemde döviz krizi ve enflasyon yüksekliği sorunları ile başa çıkmaya çalışıyor. Özellikle bu dönemlerde finansın en büyük kaynaklarından olan bankacılık alanında yapılacak geliştirmeler sayesinde ekonomik krizden çok fazla yara almadan kurtulmaya çalışılacak. Bu nedenle 100 yılı aşkın süredir ülkemizde hizmet veren bankacılık sektörü kurumlarının rolü oldukça önemli olacaktır. Yapılacak iş ve işlemler ile birlikte alınacak kararların uygulanması noktasında bankacılık sisteminin çalışmaları oldukça önemli olacaktır. 2022 bankacılık gelişim açısından ilerleme kaydetmek zorunda kalacaktır. Geçmişten günümüze hem dünya ekonomisinde hem de ülkemizde bankacılık sektörü gelişim göstermektedir.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER