Katılım Bankaları – Faizsiz Bankalar

Faizsiz Kredi Günah Mı? Katılım Bankaları

Faizsiz Kredi Günah Mı? Katılım Bankaları
Bu haber 14 Aralık 2021 - 2:16 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Faizsiz kredi günah mı?” katılım bankaları üzerinden kredi kullanmak isteyen müşterilerin akıllarındaki en önemli soru. Normal bankalardan alınan kredilerin faizli olmalarından dolayı İslami usullere göre günah olduğu kesin olmakla birlikte bu konuda hassasiyet gösteren kişiler İslami bankacılık konusunda faaliyet gösteren katılım bankalarından ihtiyaçlarının karşılanması için kredi kullanmak istiyorlar. Geri ödemelerinde faiz olmayan ancak katılım ücreti alınan faizsiz kredilerin günah olup olmadığı konusunda birçok araştırma yaptıktan sonra işlem yapılmak isteniyor.

Faizsiz Kredi Günah Mı?

Konunun birçok farklı boyutu yer almaktadır. Bunun ilk boyutu ülkemizde ev sahibi olmak isteyenlerin TOKİ aracılığı ile taksitli ödemelerle ev sahibi olunma fırsatı. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’na konu hakkında fazlaca soru gelmesi üzerine kuruma bağlı ilgili kurulların yaptıkları değerlendirme ve araştırmalar neticesinde günah olmadığına dair açıklama yapılmıştır. Alınan kredi içerisinde faizden ziyade alt ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olmalarına olanak sağlandığı, bir sosyal proje olduğu gibi gerekçelerden dolayı dinen caiz olduğu açıklaması yapılmıştır. Ancak buna karşılık bankalardan alınan faizli kredilerin haram olarak değerlendirildiği ve dinen caiz olmadığı sonucu da açıklanmıştır.

Faizsiz Kredi Günah Mı?

Faizsiz Kredi Günah Mı?

Dosya Masrafı Günah Mı?

Dosya masrafı günah mı?” bu konu hakkında merak edilen en önemli sorulardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bankaların verdikleri faizsiz kredilerin bazılarında dosya masrafı, kredi kullanım ücreti, sağlık sigortası gibi nedenlerle bankaların kredi kullanmak isteyenlerden aldıkları ödemelerin de günah olduğuna dair bir görüş vardır. Genel olarak isimleri farklı olsa da bankaların bu ücretleri tam olarak neden aldıklarına dair araştırmanın doğru yapılması gerektiği bilgilendirilmiştir. Yapılan bu ödemelerin faiz amacıyla alınması, çekilen kredinin de haram ve dolayısıyla günah olması sonucuna varacağı bildirilmiştir. Bankamatik para çekme limitini buradan öğrenebilirsiniz.

Ancak katılım bankaları ve bu amaçla kurulmuş olan özel kuruluşların vermiş oldukları faizsiz kredilerin günah olmadığına dair genel bir kanı vardır. Devletin ilgili kurumları, İslami görüş alınan kuruluşlar ve din adamları yapmış oldukları araştırmalar neticesinde genel olarak bu bankalar üzerinden yapılan işlemlerin haram kategorisinde değerlendirilmeyeceği fikri yüksek oranda kabul edilmektedir. Bunun için normal bankalardan ziyade ihtiyaçların karşılanması için yapılacak işlemlerde bu bankalardan destek alınmasının İslam dini açısından daha doğru olacağı belirtilmektedir.

Katılım Bankaları Faizsiz Kredi

Katılım bankaları üzerinden alınan kredilerin ve yatırılan paralar faiz adı altında değil, kar-zarar ortaklığı adı altında değerlendirilmektedir. “Katılım bankaları günah mı?” bu bakış açısı ile bu sorunun cevabı da verilmiş olacaktır. Katılım bankaları müşterilerine iş ortaklığı sunmaktadır. Yani bankaya yatırılan paraların değerlendirilebilmesi için sermaye ihtiyacı olan müşterilerle karşılaştırmakta ve bu işin sonucunda kar ya da zarar elde edilmesi mümkün olacaktır. Bu şekilde bankaların yaptıkları işlemlerde günah ya da haram tabirleri kullanılamayacaktır. Ancak yapılacak olan ortaklığın hangi sektör ve hangi amaç için kullanılacağı oldukça önemlidir

Alınan yatırımın dinen caiz olmayan bir alanda kullanılması, bu günaha ortak olunacağı anlamına geleceğinden kazanılacak paranın da haram olması sonucu doğacaktır. Katılım bankalarının en önemli özelliklerinden biri projeler hakkında bütün tarafların sınırsız bilgiye sahip olmaları zorunluluğudur. Yatırımcılar katılım sağlayacakları projelerin tam olarak nasıl işleyeceğini ve nasıl para kazanılması hedeflendiğine dair bilgi sahibidirler.

Faizsiz kredi nasıl çekilir?

Faizsiz kredi çekmek

Diyanet faizsiz kredi kullanılması konusunda yapılacak değerlendirmelerin detaylı incelenmesi konusunda fetva vermektedir. Yazımızda da değindiğimiz gibi eğer katılım bankalarından kullanılacaksa dinen sakıncası olmadığı ancak normal bankalar aracılığı ile faizsiz kredi kullanılacaksa araştırmanın daha detaylı yapılması gerektiğine dair görüş bildirmektedir.

Faiz Nedir?

Faiz Nedir?” sorusuna ilk olarak değinilmesi gerekiyor olsa da vermiş olduğumuz bilgiler ışığında bu soruyu cevaplamak daha doğru olacaktır. Günümüzde genel olarak “ödünç alınan paranın getirisi” olarak nitelendirilse de aslında sadece para üzerinden faiz getirisi olmaz. İslam hukukuna göre sadece para değil bununla birlikte belirli nitelikleri haiz olan ürünlerin borç verilmesi ya da alım satımından da faiz olabileceği değerlendirilmektedir. Burada kıstas verilen mal ile alınan mal değerlerinin aynı olmasıdır. Eğer değerlerde artış ya da azalış varsa bu halde faiz illetine bulaşılmış demektir. Sadece para olarak değil, altın, gümüş, buğday ya da arpa alışverişlerinde bu kıstasa göre işlem yapılmalıdır.

Buna göre yapılacak olan işlemlerde akıllarınızda “Faizsiz kredi haram mı?” sorusu olmadan verdiğimiz bilgiler ışığında işlem yapabilirsiniz.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
1 ADET YORUM YAPILDI
yetis 15 Mart 2022 / 13:33 Cevapla

Selamlarlaa geri verme olanaģìyla taksitli ce bende taraf garanti belgesi de seve seve verebilirim sadece ve sadece 23 bine he cok acilce ihtiyac duymaktayim digebilirim cìkabileceklere rìcam olunur cok cok 0553 891 24 52 iletisim nom cok cok rìcam olunurrrrrr

  • POPÜLER FOTO GALERİLER
    SON DAKİKA HABERLERİ
    İLGİLİ HABERLER