Katılım Bankaları – Faizsiz Bankalar

Borsa İstanbul’un Helal Hisse Senetleri 2021

Borsa İstanbul’un Helal Hisse Senetleri 2021
Bu haber 14 Temmuz 2021 - 23:17 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Borsa İstanbul’un helal hisse senetleri vatandaşların birikimlerini arttırmak ve rahat bir yaşam mücedelesi vermeleri için en iyi fırsat. Fakat bu işin birde helal yada haram olma yönü vardır. Günümüzde helal gıda olduğu gibi helal kazanç kavramlarıda dikkat edilmesi gereken hususlardan birisidir. Borsaya girmek isteyenler “helal yatırım” nasıl olmalı diye araştırıyorlar. Günümüzde borsa milyonları aşan bir yatırım aracı olmakla birlikte, insanlar “borsa helal mi” helal hisse senetleri” gibi araştırmalar yaparak bu konu hakkında bilgi sahibi olmak istemektedirler.

Bu yazımızda borsa helal mi sorusunun yanıtı ve ayrıca helal hisseleri nelerdir gibi sorulara yanıt vereceğiz.

  • Helal hisse senetleri
  • Borsa Helal mi
  • Katılım endeksi nedir?
  • Katılım endeksi hisseleri hangileri
  • Helal hisseler nasıl belirlenir, sorularının cevaplarını sunacağız.

Türkiye’ de 2000 yılından önce borsa yatırımcıları için helal hisse senedi bulmak ve buralara yatırım yapmak neredeyse imkansızdı. 2000 yılından sonra sponsorların ve üniversitelerin öncülüğünde “Katılım Endeksi” oluşturuldu. Bu sayede borsada helal bazı hisse senetleri alımı ve satımı yapabilmek mümkün hale geldi.

İslam’a Uygun olan Hisseler ve Katılım Endeksi

Borsa İstanbul’da Katılım Endeksi içerisinde helal hisse senetleri olarak tabir edilen bazı hisseler var. Endekse 3 aylık zaman dilimi içerisinde dahil edilip çıkarılabilmektedir. Makale içerisinde güncel helal hisse senetlerini bulabilirsiniz. Bu hisseleri seçerken ”kabul görmüş” hisseler ve zorunlu şartları bilmeniz gerekir.

Helal Hisse Senedi Şartları

Öncelik olarak hissesini alacağınız şirketin yapılanması ve bu şirketin ana faaliyet alanlarının ne olduğu önemlidir. Aşağıda belirtmiş olduğumuz sektörlere dayalı olarak faaliyetlerini sürdüren şirketlerin hisse senetleri caiz olarak değerlendirilmez.

İslami kurallara uygun olmayan ana faaliyet konuları,

  • Faize dayalı finans, ticaret, hizmet, aracılık (bankacılık, sigorta, finansal kiralama, faktöring ve diğer faize dayalı faaliyet alanlarını kapsar),
  • Alkollü içecek, kumar, şans oyunu,
  • Domuz eti ve benzer gıda,
  • Turizm, eğlence,
  • Basın, yayın, reklam,
  • Tütün mamulleri,
  • Vadeli altın, gümüş ve döviz ticareti,
  • Şans oyunları işletme ve bayiliği

Borsa’da yatırım yapacağınız ve hisse senedini alacağınız şirketlerin yukarıda bahsi geçen içerikleri satışını, yayınını, teşvikini vs yapmıyor olduğundan emin olmalısınız. Bu tarz ticari ve hizmet sunan yerler islamın uygun görmediği işletmelerdir. Dolayısıyla bu tarz işletmeler helal hisse senetleri sınıfında yer alamaz. Peki helal ticaret ve hizmetle uğraşan şirketlerin hisseleri ne kadar helal? Biz bu yazımızda sizlere helal işlerle uğraşan işletmeleri hisse senetleriyle ilgili bilgi aktarımında bulunacağız. Borsanın helal olup olmadığıyla ilgili sizlerin araştırması daha isabetli olacaktır.

borsaya-girmek-mantikli-mi-caiz-mi

Borsa İstanbul’un Helal Hisse Senetleri 2021

Faaliyet Dışı Gelir ve Faizli Masraflar

Katılım Endeksi helal hisse senetleri içerisinde bulunabilmesi için şirketlerin faaliyet konusunun uygun olması yeterli olmaz. Mevcut şirketlerin giderlerinin faizli olması, borç durumları, faaliyet dışı gelirlerin oranı incelenmesi gerekir. Böyle durumlarda şirketlerin bilançolarında yer alan faaliyet-dışı gelirler ve faiz gelir/gider kalemleri incelenir.

Yatırımcı şirketlerin borcu olabilmekle birlikte ileriye yönelik projelerini borçlanarak yapabilir. Bunların dışında şirketin faaliyet konusu ve finansal yapısında ki aksamalar borçlanmasına sebep olabilir. Bu durumda da yatırım yapmayan ve nakit stok yapanların ellerinde bulunan nakitlerin ne kadarlık kısmını vadeli hesaplarda sakladığı (katılım bankası mevduatları hariç) incelenmektedir. Borçlanmış şirketlerin ise uzun vadeli ve kısa vadeli kredi ödemelerindeki oran, bu borçlar karşılığı ödenen faizlerin gelirlere oranı ve şirketin piyasa değerinin toplam borcuna oranı kısas alınır.

Faiz Geliri Ana Faaliyet Gelirinden Fazla Olan Şirketler

Şirketin ana faaliyet konusu helal sayılan sektörlerden olsa dahi, şirketin faiz geliri daha fazla ise bu şirket hisseleri helal hisseler kategorisinde yer almaz. Farklı bir durumda şirketin yatırım amaçlı aldığı borçlara karşılık ödediği faizler şirketin piyasa değerine göre yüksekse bu şirket islami hisse olarak kabul edilmeyebilir.

Finansal Oran Şartları

Dini kurallara uygun olan şirketlerin, aşağıda belirtilen finansal oranlara göre seçilebileceği belirtilmiştir:

  • Şirketin toplam faizli kredilerinin, piyasa değerine oranı %30’dan az olmalıdır.
  •  Faiz getirili nakit ve menkul kıymetlerinin, piyasa değerine oranı %30’dan az olmalıdır.
  •  İslam’a uygun olmayan faaliyet alanlarından elde ettiği gelirlerinin toplam gelirlerine oranının %5’ten az olması gerekmektedir.

Katılım Endeksinin Sponsorlar

Katılım endeksi için standartları belirleyen ve gerekli desteği veren kurumlar aşağıda listelenmiştir.

  • ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI
  • KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI
  • TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI
  • VAKIF KATILIM

KATILIM 50 ENDEKSİNDE YER ALAN HİSSELER

Listede yer alan hisse senetleri, Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören hisse senetleri arasından seçilmiştir. Yazımızda bahsedilen şartları sağladığı düşünülen bu hisseler helal hisse senetleri olarak değerlendirilebilir. Al kısımda belirtilen hisseler, sadece katılım-50 endeksinde yer alan hisselerde oluşmaktadır. Bunların dışında daha kapsamlı helal hisse senetleri için  Katılım Endeksinin web sayfasını sürekli takip edebilirsiniz.

Verilen liste son gelen 2020 yılı 12 aylık bilançoları baz alınarak hazırlanmıştır.  (1 Nisan 2021 itibariyle geçerlidir).

  • AFYON Afyon Çimento
  • AKCNS Akçansa Çimento
    AKSEN Aksa Enerji
    AKSGY Akiş GMYO
    ALARK Alarko Holding
    ALKIM Alkim Kimya
    ARENA Arena Bilgisayar
    ASELS Aselsan
    AYGAZ Aygaz
    BERA Bera Holding
    BIMAS Bim Mağazalar
    CCOLA Coca Cola İçecek
    CEMAS Çemaş Döküm
    CEMTS Çemtaş
    CIMSA Çimsa
    DEVA Deva Holding İlaç
    DOAS Doğuş Otomotiv
    EGEEN Ege Endüstri
    EGGUB Ege Gübre
    ERBOS Erbosan
    EREGL Ereğli Demir Çelik
    ESEN Esenboğa Elektrik
    FROTO Ford Otosan
    GUBRF Gübre Fabrikaları
    HEKTS Hektaş
    HLGYO Halk GMYO
    IHLGM İhlas Gayrimenkul
    INDES İndeks Bilgisayar
    ISDMR İskenderun Demir Çelik
    ISGYO İş GMYO
  • ITTFH İttifak Holding
    JANTS Jantsa Jant Sanayi
    KARTN Kartonsan
    KLGYO Kiler GMYO
    KONTR Kontrolmatik Tekn. Enerji
    KRVGD Kervan Gıda
    KONYA Konya Çimento
    LOGO Logo Yazılım
    MAVI Mavi Giyim
    NETAS Netaş Telekomünikasyon
    OYAKC Oyak Çimento
    PGSUS Pegasus Hava Yolları
    SELEC Selçuk Ecza Deposu
    THYAO Türk Hava Yolları
    TKFEN Tekfen Holding
    TKNSA Teknosa İç ve Dış Ticaret
    TTRAK Türk Traktör
    TUKAS Tukaş Gıda
    VESBE Vestel Beyaz Eşya
    YATAS Yataş

Helal Hisse Endeksi 3 Ayda Bir Güncellenir

Borsa şirketlerinin faaliyet alanları ve ekonomik durumları mali yıl içerisinde değişebilmektedir. Her çeyrekte (üçer aylık dönemler) bilançolar ve finansal tablolar açıklandıktan sonra şirketler incelenmekte ve buna göre endeksten kimi şirketler çıkarılırken bazıları eklenebilmektedir. Faaliyet alanları İslam’a daha uygun hale gelebilir ya da tersi olabilir. Bazen ekonominin genel gidişatı sebebiyle faiz geliri ya da gideri artabilmekte ya da azalabilmektedir. Buna bağlı olarak katılım endeksine BİST’ten (Borsa İstanbul) yeni şirketler seçilebilmekte ya da katılım endeksindeki şirketlerden elenenler olabilmektedir.

Örneğin 2019 2. Çeyrek dönemsel gözden geçirme çalışması sonucu, Katılım 50 Endeksi’nden ASELS, KERVT, TKNSA, MIPAZ, MAKTK, CEOEM ve CMENT çıkarılmış;

endekse EREGL, ALCTL, ALKA, CUSAN, PEGYO, UNYEC ve ERSU ise seçilmişti.

Sitemizde daha önce yayınlamış olduğumuz KOSGEB Desteklenen Sektörler Hangileri? 2021 incelemek için ilgili linke tıklayabilirsiniz.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER