Dünya ekonomi sıralaması 2021 yılında çok fazla değişiklik göstermese de kovid sonrası ekonomik normalleşme sayesinde daha da canlanması bekleniyor. Özellikle salgın hastalık sırasında kapanma ve karantina dönemlerinde ekonominin büyük bir daralma içerisine girmesi nedeniyle dünya genelinde sorunlar yaşandı. Gelişmiş ülkelerin çoğu bu dönemlerde iş yerlerine ve vatandaşlarına birçok ekonomik yardım yapsa da çok yeterli gelmedi.
Özellikle son dönemlerde döviz kurlarındaki büyük dalgalanmalar, dünya ekonomileri içerisindeki Türkiye’nin yerini daha da aşağıya çekmeye devam ediyor. Yapılan değerlendirmelere göre önceki dönemlerde ilk 20’de yer alan Türkiye ekonomisi bu yerini kaybetmeye başladı. 2021 yılı sonunda yapılan tahminlere göre 21. sıralara kadar gerileyecek olan ekonomimiz 2022 yılında ise 22. sıralara kadar gerileyecek. Ekonomik göstergeler özellikle son 7 yıldır düşüş göstermeye devam ediyor ve maalesef beklentiler düşüşün devam edeceği yönünde. Ekonomi bakanlığı ülke sıralamaları.
Uluslararası Para Fonu yani bilinen adıyla IMF, her yıl yapılan değerlendirmeler ve araştırmaların sonucunda tahminler ve anlık durumlarla ilgili olarak yayınlar yapmaktadır. Yapılan bu araştırmalara dayanarak ekonomik durumların görüntülerini yayınlayan IMF, Türkiye’nin ekonomik göstergelerinde düşüşlerin yaşandığını gösterdi. 12 Ekim 2020 tarihinde yayınlanan Dünya Ekonomik Görünümü raporuna göre Gayrisafi Yurtiçi Hasıla oranlarına göre 20’ler liginden Türkiye’nin düşeceği sonucu çıktı.
Dünya Ekonomi Sıralaması 2021
Yapılan değerlendirmelere göre dünya ekonomileri arasında sıralama yapıldı. 2022 tahminlere göre hazırlanan ekonomi sıralamasına bakacak olursak:
Listede görüldüğü üzere Ekonomi sıralaması içerisinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla sıralamasında Türkiye 845 Milyar Dolar ile 22. sırada. Ancak yapılan araştırmalara göre 1 yıl sonra 2021 yılında Türkiye tekrar 20. sırada yerini alacak. Ancak listeler kontrol edildiğinde ilk 10 sırada herhangi bir değişiklik olmadığını görebilirsiniz. Birçok farklı parametreye göre hazırlanan farklı listelerde Türkiye’nin durumu değişkenlik gösteriyor. Satın alma gücüne göre yapılan sıralamaya göre Türkiye 13. sırada yer alıyor. Ancak son dönemlerde gerçekleşen kur yükselmelerinden sonra bu sıralamada da gerileme olacağı düşünülüyor.
Özellikle dünya üzerinde açık ekonomilerin olması ülkelerin kendi aralarında etkileşim halinde olmaları ve bununla birlikte ekonomik durumlarının birbirleri ile ilişkili olmaları kaçınılmaz bir hal alıyor. Uluslararası paraların kullanılabiliyor olmaları, yaşanılan kriz ve diğer olumsuz durumlarla birlikte döviz kurlarının dalgalanmaları da bütün ülkeleri etkilemektedir. Son dönemlerde ülkemizde yaşanan döviz dalgalanmalarının en büyük nedenlerinden birisi de budur. İthalat kalemleri arasında birçok ürün olması, alınacak ürünlerin döviz ile ödeme yapılması, yapılan projelerin döviz ile yapılıyor olması artan döviz kurunun ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin artmasına neden oluyor. Bu nedenle diğer ülkelerle birlikte dünya ekonomisi birlikte etkileniyor diyebiliriz.
Türkiye ekonomi sırası
IMF, Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar sürekli olarak talep eden ülkelere nakdi yardımlar yapmaktadır. İhtiyacı olan ülkeler başvuru yaparak talep ettikleri nakdi yardımın ve bu yardımın kullanılacağı projelerin durumları ile ilgili kuruluşlara bilgi verirler. Karşılıklı olarak anlaşma yapılması durumunda da gerekli yardımlar yapılmaktadır. Ancak bankaların bireysel kullanıcılara vermiş olduğu kredilerde olduğu gibi yapılacak olan ödemelerin faiz oranları ve geri ödeme koşulları ülkelerin ekonomik durumlarına göre değişiklik göstermektedir. GSYH, enflasyon, daha önce alınan kredilerin ödeme durumları gibi birçok farklı seçenek değerlendirilecek yapılacak yardımların koşulları değişiklik göstermektedir. Bu nedenle Türkiye ekonomi sıralaması ve diğer bütün sıralamalara kaynak olan araştırmalar koşulların oluşmasına büyük bir etki yapmaktadır. Türkiye ekonomi reform paketi ne zaman açıklanacak?