Katılım Bankaları – Faizsiz Bankalar

Murabaha Sistemi Katılım Bankaları

Murabaha Sistemi Katılım Bankaları
Bu haber 11 Kasım 2021 - 14:26 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Murabaha Sistemi katılım bankalarının kullandığı en önemli fon kaynaklarından biridir. Katılım bankalarına çoğunlukla ev ya da araba almak isteyen vatandaşlar başvurmaktadır. Katılım Bankacılığı denilince de akla ilk gelen şeylerin başında Murabaha Sistemi gelmektedir. Ancak birçok kişi murabahanın ne olduğunu bilmemektedir. Peki nedir bu murabaha, katılım bankalarında bu sistem nasıl işler? Tüm merak edilenler yazımızda.

MURABAHA SİSTEMİ

Murabaha Sistemi Nedir?

Murabaha Sistemi Nedir?

MURABAHA SİSTEMİ NEDİR?

Sistemi peşin alıp vadeli satmak demektir ve Katılım Bankalarının asıl para kazanma yöntemi budur peki nedir bu vadeli satma? İlk olarak alıcıyla satıcı malın fiyatı konusunda anlaşır daha sonra alıcı fiyatında anlaştığı malı satın alması için bankaya başvurur, banka alınacak mal uygunsa krediyi onaylar ve banka adına malı alması için alıcıya vekalet verir ve banka malın bedelini satıcıya öder. Son olarak da banka almış olduğu bu malı satıcıya vadeli olarak satar bu sistem Katılım Bankalarının Kredi kullandırma bölümdeki temel prensiptir konut kredisi, araç kredisi, ticari krediler bu prensip doğrusunu kullandırılır. kısacası bankanın bize nakit para değil de ev araç gibi bir mal vermesi karşılığında ise bizim nakit olarak taksitlerle ödeme yapmamız gerekmektedir. Katılım bankalarının kapanış saatleri

MURABAHA CAİZ Mİ ?

Ortada maddi bir para veya para ihtiva eden bir madde olmadığı için katılım bankaları bu işlemi faizsiz işlem olarak tanımlar ve haram olmadığını dile getirir. Ancak İslam Fıkhı ile uğraşan din adamları bu sistemin tam anlamıyla uygulanması şartıyla helal olabileceğini aksi taktirde helal olmadığını ifade etmektedirler. Bahse konu malı teslim almadan veya tapu, fatura gibi belgeleri kendi üzerine yapmadan müşteriye satılması; bankaların bahse konu malların tesliminde harcadığı bir takım giderleri azaltmak için başvuracağı bu yöntem bu sisteme de İslam fıkhına da murabaha sistemine de terstir. Detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Murabaha Caiz mi?

Murabaha Caiz mi?

MURABAHA SİSTEMİ NASILDIR ?

Tabii ki burada bu işlemin yapılabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir Peki nedir bu şartlar; İlk olarak ortada alınıp satılacak bir mal ya da hak bulunmak zorundadır eğer ortada alınacak bir mal ya da hak yoksa banka nakit para vermiş olur. Ve dolayısı ile bu parayı fazlasıyla tahsil etmiş olur. Bundan dolayı faizli işlem yapmış olur. ikinci olarak alınıp satılacak mal Taksitle satıma uygun olmalıdır. Para için murabaha olmaz. Yani para satın alınmaz Dolayısıyla; döviz işlemlerinin de murabahası olmaz. Üçüncü olarak alıcı ile satıcı arasında sözleşme yapılıp yapılmadığı da önemlidir. Çünkü esas faturası kesilmiş, ruhsatı ya da tapusu devrolmuş, sözleşmesi imzalanmış işler için murabaha yapılmaz. Dördüncü olarak işlemin sahte olmaması gerekir.

Yani örnek vermek gerekirse; baba ile oğul arasında var olmayan bir ticaret, sanki varmış gibi bankaya gösterilir ve burada baba ya da oğul alıcı hangisi ise gidip bankadan buna istinaden kredi isterse bu işlem için murabaha yapılamaz. Son olarak geleneksel bankalar bu saymış olduğum maddeleri Kredi verirken göz önünde bulundurmazlar. Yani kredi verirken Bunlar geleneksel bankalar açısından birer ön koşul değildir Bu da katılım bankaları ile geleneksel bankalar arasındaki en önemli farklardan biridir.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER