Katılım Bankaları – Faizsiz Bankalar

SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır ? 2021

SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır ? 2021
Bu haber 07 Ağustos 2021 - 14:54 'de eklendi ve kez görüntülendi.

SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır ?

SGK engelli raporu online sorgulama işlemi e-devlet üzerinden günümüz teknolojisinde çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu, engelli rapor sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilmeniz için birçok kuruluş aracılığıyla yapmanıza olanak sağlamaktadır. Devlet olarak Türkiye Cumhuriyetinde yaşamakta olan vatandaşların mağdur ve sosyal haklardan mahrum kalmaması adına birçok konuda hak tanınmaktadır. Bu haklar her yıl güncelleniyor.

Fakat bu haklardan yararlanabilmek için öncelikle engelli olan kişinin engelli raporuna sahip olması gerekiyor.

  • Engelli raporu ile alakalı olarak işlemlerinizi e-devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz. Yine aynı şekilde heyet kararıyla verilen raporun son durumuyla ilgili onay alıp almadığınız e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.
  • Engelli raporu başvuru sonucunda hak kazanan kişiler, engelliler için sunulan avantajlardan ve haklardan yararlabilmektedirler. Alınacak engelli raporunun devlet ya da üniversite hastanelerinden alınması gerekmektedir.
  • Alınan engelli raporu resmi evrak hükmünde olup, bu belgede engellilik durumlarıyla ilgili tüm ayrıntılara yer verilmektedir.
  • Bu sayede engelli vatandaşlar almış oldukları bu evrak sayesinde birden fazla haktan faydalanabilmektedirler. Buradaki en önemli faktör ise emeklilik yüzdesidir.
  • Engellilik yüzdelik oranına göre engelli vatandaşlar emeklilik yaşında indirim, ücretsiz ulaşım gibi bir çok imkandan yararlanabilmektedir.

Engelli Raporu Almak için Neler Yapılması Gerekir?

SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır ?
SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır ?

Engelli raporu evrakları devlet hastaneleri ya da üniversite hastanelerine başvurularını gerçekleştirerek engelli raporu talebinde bulunmaları gerekir. Başvuru sonucunda gerekli incelemeler yapılır ve en son heyet kararıyla engelli raporu verilmektedir. Vatandaşın sağlık durumu ve engeli ile ilgili tüm hastane raporları evrak yerine sayılmaktadır. Evrakların incelenmesi sonrasında gerekli muayeneler yapılaraktan yüzdelik engel oranı tespit edilir.

Türkiye’de engelli sayılabilmek için en az %40 engelli olması gerekmektedir.

  • Vücutta oluşacak hareket kabiliyeti kaybı ya da diğer organlarda fonksiyon kayıplarının oluşması %40 engelli olarak sayılmaktadır.
  • Başvuru sonrasında yapılan muayene ve tetkikler sonucunda rapor başvurusu hastane başhekimi imzası ve onayı sonrasında vatandaş resmi olarak engelli olur ve devletin belirlemiş olduğu engelli haklarından istifade edebilir. Fakat tekrar şunu hatırlatma gereği duyuyoruz, başvuru sonrasında oluşacak muayeneler sonucunda en az %40 engelli olduğu tespit edilmesi gerekmektedir.
  • Daha önce engelli başvurusu yapmamış olan kişiler, önceden almış oldukları hastalık veya durum raporlarını yanında götürmelidir.
  • Başvuru esnasında sağlık durumunu gösterir belgeyi vermesiyle birlikte vatandaş hastane muayenesi için sıraya alınır.
  • Muayene ve hekimlerin onayı sonrasında kişide en az %40’lık engel tespit edilirse, bu durumda engelli raporu verilecektir.

Engelli Raporu Almak için İstenen Belgeler Nelerdir?

SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır ?
SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır ?

Engelli raporu için hangi belgeler istenir sorusunu cevaplamak için hastalığın ve kişinin durumunu bilmek gerekir.

Fakat hemen hemen tüm engelli vatandaşlardan talep edilecek ortak evraklar şu şekildedir;

  • Engelli başvuru dilekçesi oluşturulmalıdır. İnternet üzerinden bu dilekçeyi online olarak doldurabilirsiniz. Eğer internetten bu formu dolduramaz ya da bulamazsanız, bu durumda başvuracağınız hastanede başvuru formunu talep ederek doldurabilirsiniz.
  • Başvuru yapan engelli kişinin nüfus cüzdanı ya da fotokopisi,
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan 5 adet vesikalık fotoğraf,
  • Heyet rapor muayene belgesi, bu belgeyide engelli raporu alınması için başvuru yaptığınız hastaneden isteyebilirsiniz.
  • Sağlık kuruluşlarında, başhekim (imza yetkisi olan) tarafından imzalanan rapor.

Engelli Maaşını Kimler Alabilir?

SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır ?
SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır ?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere engelli maaşı alabilmek için kişinin en az %40 engel durumu hastane heyeti tarafından onaylanmış olması gerekir. %40 engeli altında olması durumunda engelli raporu verilmez ve engelli haklarından faydalınalamaz.

Engelli maaşı almak için gerekli olan şartlar şu şekilde:

  • Başvuru yapan kişinin engellilik oranının %40 olması ve bu oranın hastane heyeti tarafından muayene edilip onaylamış olması gerekir.
  • Başvuru yapan engelli kişinin T.C. vatandaşlığı olması gerekir.
  • Yine başvuru yapan kişinin engellilik oranının ve sağlık durumunun hastane tarafından tespit edilip onaylanmış olması gerekir.
  • Alınan heyet raporunda hastane başhekiminin imzası bulunmalıdır.
  • 18yaş altında olan kişilerin yüzde 40 engeli olması durumunda maaşları ailesine ödenecektir.

Engelli kişiler ne kadar maaş alır? ve ne kadar süreyle bu maaşı alırlar sorusuna net cevap vermek mümkün değil. Çünkü alacakları maaş engel oranına değişecektir. Bazı engelli vatandaşların sadece 3 ay maaş alabilirken, bazı engelli kişiler ise 3 yıla kadar bu maaşları alabilmektedirler.

Engelli Raporu Ne Kadar Sürede Çıkmaktadır?

SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır ?
SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır ?

Engelli raporu ne zaman çıkar sorusunun cevabı başvuru yaptığınız hastanenin yoğunluk süreciyle ilişkilidir. Engelli raporunun çıkış süresi, heyetin toplantısına göre değişir. Raporun çıkma süresiyle ilgili en önemli faktör, ikamet ettiğiniz yerdir. Eğer küçük bir yerde yaşıyorsanız, doğal olarak hastanedeki yoğunluk az olacağından dolayı heyetten hızlıca raporunuz çıkacaktır. Fakat istanbul gibi metropol olan büyük şehirlerde yaşıyorsanız, heyetin toplanması uzun sürebilir ve bu sebeple büyük şehirlerde engelli raporunu alma süresi 2 haftaya kadar uzayabilir. Hatta bu süre bazı illerde 2 aya kadar çıkabilmektedir.

Engelli raporunun daha hızlı çıkması için:

  • Büyük şehirlerde bulunan hastaneler yerine, kalabalık sayısının daha az olduğu ve küçük şehirlerde engelli raporu almak için hastaneye başvurmak raporun hızlı çıkmasına etkisi olacaktır.
  • Büyük şehirlerde başvuru yapacak kişilerin tatil dönemi ya da şehirdeki kalabalığın az olduğu dönemlerde hastaneye engelli raporu almak için başvurulabilir.
  • Son olarak başvuru yaptığınız hastaneye heyetin yoğunluğu sorularak, yoğun olunması durumunda daha uygun zaman dilimi sorulup tespit edilerek bu zaman diliminde engelli raporu almak için başvuru yapılabilir.

Engelli Raporu Nasıl Sorgulanır?

E devlet üzerinden engelli raporu sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Aşağıda linkini eklemiş olduğumuz e-devlet sistemine T.C kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yapabilirsiniz.

2021 Engelli Maaşı Ne Kadar? sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz;

Engelli vatandaşın engel oranının yüzde 70 ya da daha üzerinde bir oran olması durumunda aylık olarak 992 TL, yüzde 40 ve yüzde 69 oranı arasındaki vatandaşlara 662 TL engelli maaşı ödenmektedir. Engelli maaşı ödemeleriyle ilgili olarak hak edişi olup olmadığını öğrenmek isteyen kişilerin e-devlet sistemi çok kolay bir şekilde sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. E-devlet şifresi olmayanlar PTT ya da bankalar aracılığıyla şifrelerini alabilirler.

E-Devlet Engelli Raporu Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ

E devlet Engelli raporu almak için gerekli olan belgeler ise:

  • E-devlet sistemine T.C kimlik bilgisi ve daha önce alınan e-devlet şifresiyle giriş yapılmalı
  • Giriş yaptıktan sonra nüfusa kayıtlı olduğunuz il, cilt numarası, doğum tarihi ve güvenlik kodunu da doğrulamanız gerekmektedir.
  • Yukarıda istenen doğrulama bilgilerini sağlıklı bir şekilde geçmeniz durumunda engelli raporu ile alakalı tüm detaylara ulaşabileceksiniz.

İnternet kullanmayan ya da bu doğrultuda imkanı bulunmayan engelli vatandaşlar için SGK engelini 184 SABİM telefon numarasını arayarak sorgulama işlemlerini yapabilirler. Ancak bu hat, tek başına sorgulama yapılan bir hat olmadığı için ulaşım zor olacaktır. Daha hızlı sorgulama işlemi gerçekleştirmek isteyen kişilerin engelli raporu başvurusunu yaptıkları hastaneye giderek buradan sorgulama işlemlerini yaptırabilirler. Engelli raporu almak için gidilen hastanedeki heyete rapor durumu hakkında bilgi sorulabilir.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER