Katılım Bankaları – Faizsiz Bankalar

Süt İzni Ne Kadar 2021

Süt İzni Ne Kadar 2021
Bu haber 04 Ağustos 2021 - 1:39 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Süt izni ne kadar 2021? Sigortalı olarak çalışmakta olan bayanların ve memur kadınların doğum yapmasıyla birlikte devlet tarafından tanınan doğum izni olarak tanına haklarının kaç gün olduğu merak edilen konular arasındadır. Kadınların sigortalı olarak çalıştıkları işyerinde 4857 sayılı iş kanunu süt izni ile süt izni yönetmeliğine göre memurlara verilen izin hakkı farklı olmaktadır. Haberimizin devamında bahsedeceğimiz konu içeriği SSK’lı çalışan kadınlar için süt izni kaç gün ayrıca memurlarda süt izni ne kadar gibi sorulara cevap olması niteliğinde rehber hazırladık.

Süt izni Hesaplaması Nasıl Yapılır ?

Süt İzni Ne Kadar 2021
Süt İzni Ne Kadar 2021

Gerek özel sektör olarak çalışan gerekse devlet memuru olarak çalışan kadınların analık izin bitim tarihinden süt izni hesaplaması başlar. Özel sektör ve kamuda çalışan kadınların doğum öncesi 8 doğum sonrası 8 olacak şekilde toplamda 16 haftaya kadar ücretli olarak analık izin haklarını kullanma hakları vardır. Doğum sonrası izin hesaplama ile alakalı olarak ayrı bir yazıyı kısa süre içerisinde sitemizde yayınlayacağız.

Toplu süt izni hesaplama 2021

Yasal mevzuatta incelendiğinde gerek 657 Sayılı Kanunda gerekse 4857 sayılı İş Kanununda süt izninin toplu bir şekilde kullanılabileceğine dair bir madde yoktur. Kamu sektöründe mümkün olmamakla birlikte özel sektörde işverenle sigortalı çalışanın uzlaşma sağlaması durumunda genellikle süt izni toplu olarak kullanılabilmektedir. Özel sektörde süt izni toplu olarak kullanılması durumunda şunlara dikkat edilmeli;

  • Süt izni toplu kullanımla ilgili olarak hesaplaması analık izni bitim tarihinden sonraki günden başlanarak çocuğun 1 yaşını tamamladığı tarihe göre yapılmalıdır.
  • Süt izni toplu hesaplama her gün için en az 1,5 saat olarak yapılmalıdır.
  • İş Kanununa göre günlük çalışma süresi 7,5 saat olduğundan toplamda 5 günlük süt izin hakkı 1 günlük çalışmaya tekabül etmiş olacaktır.
  • Toplu doğum izni hesaplama tablosu yapılırken bu husus göz önüne alınmalıdır.

Otomatik süt izni hesaplama programı

Program yardımıyla süt izni hesaplaması gerçekleştirmek istediğinizde yanlış bir hesaplama olabilmektedir. Bu minvalde konumuzun altında bulunan yorum kısmından bizlere analık izin bitim tarihinizi ve hangi kapsamda sigortalı olduğunuzu iletirseniz, sizlere hesaplama yapılarak geri dönüş sağlayabiliriz.

Süt izni parası hesaplaması nasıl yapılır ?

Süt izni hakkı hem memur hemde SSK’lı kadınlara yasal olarak tanına bir izin türüdür ve bu hakları maaş hesabı yapılırken düşülmez. Yani SSK’lı çalışan olarak doğum yaptığı süreçte işveren maaşından kesinti yapamaz ve süt izni hesaplaması gerçekleştirerek maaşını tam olarak ödemek zorundadır. Doğum sonrası doğum yardımı, emzirme yardımı, rapor parası gibi tüm ödemelere sitemizde daha önce bahsetmiş olduğumuz konumuzdan ulaşabilirsiniz.

2021 Süt izni kaç saat

Diğer bir sorulan soru doğum izni kaç ay ya da kaç saat ? Bu hesaplama özel sektör ve kamuda farklı olarak hesaplanmaktadır. Aşağıda açıkça bahsettiğimiz başlıkta, SSK’lı çalışan ve memurlarda süt izni kaç ay ve ne zaman biter gibi konulara değinilmiştir.

2021 Özel Sektör Çalışan Kadınların Süt İzni

SSK kapsamında çalışan bayanların süt izni hesaplamasına göre özel sektörde çalışanların 4/1-a olanların;

  • Analık izni bitimiyle birlikte süt izni başlar.
  • Özel sektörde çalışan kadınlar için süt izni günlük 1,5 saattir.
  • Özel sektör için süt izin hakkı doğan çocuğun 1 yaşını tamamlamasıyla sona erer.
  • Mevzuatta ve kanunda bu iznin verilmesi zorunludur.
  • Emzirme izin hakkının kullanımıyla ilgili olarak hangi saatlerde kullanılacağını sigortalı kadın kendisi belirler.

2021 Memur Kadınların Süt İzni

657 sayılı kanuna göre süt izni hesaplaması şu şekilde;

  • Özel sektördeki kadın süt izni hakkı gibi devlet memuru kadınlarında doğum sonrası analık izninin bitmesiyle birlikte süt izni başlar.
  • Memur olan kadının analık iznin bitim tarihinden sonraki 6 aylık süre içerisinde günde 3 saat, sonraki 6 ay ise günde 1.5 saat olarak belirlenmiştir.
  • Yine memur olan kadının bu izin hakkını istediği saat aralığında kullanabilir.

Öğretmenlerde Süt izni Kaç Saat?

657 sayılı kanun gereğince öğretmenlerde süt izni hakkı belirlenmiştir. Öğretmenlerde süt izni hakkı;

  • Diğer özel sektörde çalışan kadınlarda olduğu gibi analık izni bitiminden itibaren süt izni başlar.
  • Öğretmenlerde yine analık izni bitim tariginden sonraki ilk 6 aylık süre için günde 3 saat daha sonraki 6 ay ise günde 1,5 saat olarak  verilir.
  • Yaz tatiliyle ilgili olarak öğretmenlere süt izni verilmediği gibi bu süre sonraki hakkına aktarılmaz.

Süt izni Kaç Yaşına Kadar Verilir ?

Özel sektörde çalışan kadınlar için analık izninden başlamak üzere doğan çocuk 1 yaşını tamamlayana kadar izin kullanabilir. Fakat kamuda çalışanlar için yaş hesabı yapılmaz. Totalde doğum sonrası analık izin bitim tarihinden sonra 12 ay süre ile süt izni hakkına sahip olunur.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER