Katılım Bankaları – Faizsiz Bankalar

Finansal Piyasalar

Finansal Piyasalar
Bu haber 23 Aralık 2021 - 16:56 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Türkiye’de Finansal Piyasalar, işlem hacmi göz önüne alındığında diğer ülkelerde olduğu gibi oldukça yüksektir. Orta ve uzun vadeli fonların arz ve taleplerinin karşılandığı piyasalar finansal piyasalar olarak adlandırılır.

Türkiye’de Finansal Piyasalar

Finansal piyasalar daha çok yatırım amaçlı olarak kullanılmaktadır. Harcayabileceğinden fazla para kazanmış ve yatırım yapmak amacıyla biriktirilmiş olan fonların kazandığından daha çok fona ihtiyacı olana aktarılmasıdır. Aslında fonlarını satmak isteyenlerle almak isteyenlerin taleplerini karşılaması olarak kısaca anlatabiliriz. Finansal piyasalar ekonomik etkinlik ve verimlilik için olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Finansal piyasaların çeşitlerine bakacak olursak:

  • Birincil ve ikincil piyasalar,

  • Organize ve organize olmayan piyasalar,

  • Para ve sermaye piyasaları.
Finansal piyasalar

Finansal piyasalar

Para ve Sermaye Piyasaları

Finansal piyasalarda sağlanan fonların sürelerine göre para ve sermaye piyasaları olarak ikiye ayrılırlar. Para piyasaları kısa vadeli fonların arz ve taleplerini karşılarken sermaye piyasaları ise orta ve uzun vadeli fonların arz ve taleplerini karşılamaktadır. Mali açıdan kısa vade 1 yıldan kısa süreler için kullanılmaktadır. Para piyasası içerisinde riski az ve likiditesi yüksek olan araçlar işlem görmektedir. Bu araçlara bakacak olursak:

  • Finansman bonosu,

  • Repo,

  • Çek,

  • Senet,

  • Hazine tahvilleri,

  • Mevduat sertifikası.

Finansal piyasalar işleyişi

Müdahale olmaksızın arz ve talebin kesişmesiyle işlem görmektedir. Serbest piyasa şartları içerisinde fiyatlar da arz ve talebe göre belirlenmektedir. Para piyasalarına oranla daha uzun sürelerde işlem gören araçlar sermaye piyasası araçları olarak adlandırılırken, orta ve uzun süreli yatırımların finansmanı ve yatırımların arttırılması için kullanılmaktadır. Sermaye piyasalarında en çok tercih edilen ve kullanılan araçlar hisse senetleri ve tahvillerdir. Tahviller daha çok devletler tarafından 1 ve daha uzun vadeli borçlanma aracı olarak kullanılmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları, devlet ve anonim şirketler tarafından piyasaya sürülerek talep edenlerden borç elde edilir.

Birincil ve İkincil Piyasalar: Tahvil ve hisse senedi gibi menkul değerlerin ihraç edenlerle alıcı tarafların bir araya getirildikleri piyasalardır. Bu araçların ilk kez ve ikinci kez sunulmalarına göre birincil ve ikincil ayrımı yapılmaktadır. Direkt olarak şirketler tarafından ihraç edilebildikleri gibi banka gibi aracı kurumlar tarafından da piyasaya sunulabilmektedirler. Piyasaya ihraç edilen tahvil ve hisse senetlerinin birincil piyasalarda sunulmasının ardından tekrar işlem görme ihtiyaçları ikincil piyasalardan karşılanmaktadır. Satın alanlar tarafından ikincil piyasalarda para kazanabilmek için yeniden işlem görmeleri nedeniyle alım ve satım işlemleri yapılabilmektedir. Bu şekilde aradaki artı ya da eksi farklara göre kar ya da zarar elde edilebilmektedir.

Birincil piyasalardan elde edilen gelir direkt olarak tahvil ve hisse senetlerini ihraç eden şirketlere gitmektedir. Ancak ikincil piyasalarda işlem yapanlar birincil piyasadan satın almış ve artık tasarruf yetkisi kendilerinde olan satıcılar olduğundan şirkete herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Bu şekilde şirketler ve bu araçları satın alan tasarruf sahipleri ayrıca para kazanmış olurlar.

Finansal Piyasalar

Finansal piyasalar

Satış ve alış fiyatları arasındaki fark yine serbest piyasanın en önemli kuralı olan arz ve talebe göre belirlenir. İkincil piyasaların nakit ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için daha kısa sürelerde işlem yapılmasının sağlanması ve şirketlerin birincil piyasalarda sattıkları araçların fiyatlarının belirlenmesinin sağlanması gibi 2 önemli işlevi vardır. İnternetten yapacağınız kısa bir araştırma sonrası finansal piyasalar pdf olarak birçok kaynak bulabilir ve daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Tasarrufa dayalı faizsiz finansman yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Organize ve Organize Olmayan Piyasalar: Organize piyasalara verilecek en bilinen örnek borsadır. Borsalar yani organize piyasalar, alıcı ve satıcıların fiili olarak karşılaşabildikleri, yetkilendirilmiş kurumlar tarafından sürekli olarak denetim altında tutulan piyasalardır. Borsalar iş konularına göre opsiyon borsası, altın borsası, döviz borsası, menkul kıymetler borsası, ticaret borsası gibi kategorilere ayrılmaktadır. Bireysel olarak işlem yapmak isteyenlerin en çok kullandıkları yatırım alanı olarak karşımıza çıkmaktadır.

finansal-piyasa

finansal piyasa

Organize olmayan piyasalar ise örgütlenmemiş piyasalardır. Bu piyasalara verilecek en bilinen örnek ise Tahtakale’dir. Herhangi bir denetime bağlı kalmaksızın alıcı ve satıcıların karşı karşıya geldikleri piyasalardır. Ancak yine de alım satım işlemleri bu piyasalar aracılığı ile sürekli olarak yapılmaktadır.

Tasarruflarını değerlendirmek isteyen alıcıların, piyasaya borçlanarak finansman sağlamak isteyen satıcılarla karşılaştıkları ve karşılıklı olarak çıkar ilişkisi içerisinde bir süreç yürüttükleri bu piyasalarda doğru işlem yapabilmek için araştırmanın da doğru yapılması gerekmektedir. Yapılacak araştırmaların ve işlemler sonucunda borsada para kazanmak da para kaybetmek de mümkündür. Borsaistanbul.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER