Katılım Bankaları – Faizsiz Bankalar

2021 SGK Rapor Onay Süresi Kaç Gün ?

2021 SGK Rapor Onay Süresi Kaç Gün ?
Bu haber 07 Ağustos 2021 - 1:07 'de eklendi ve kez görüntülendi.

SGK Rapor Onay Süresi işverenler tarafından problem yaşadıkları konulardan bir tanesidir. Çalışanların iş göremezlik raporu alması durumunda işveren tarafından SGK’ya bildirilmemesi durumunda işverene ceza uygulanabilmektedir. Bugünkü haberimizde kanuni rapor onaylama süresi kaç gün ? SGK’ya nasıl bildirim yapılır gibi soruların cevabının yanısıra 4a belirtilen kayıtlarda sigortalı istirahat süresi içerisinde çalışmamıştır yazısının ne anlama geldiğine dair bir çok konuya değineceğiz.

Dediğimiz gibi Rapor onaylanma süresi işverenlerin problem yaşadıkları konulardan birisidir ve iş göremezlik raporunun işveren tarafından SGK‘ya bildirilmesi gerekmektedir. Bildirilmemesi durumunda işverene ceza uygulanmaktadır.

2021 SGK Rapor Onay Süresi Kaç Gün ?

2021 SGK Rapor Onay Süresi Kaç Gün ?
2021 SGK Rapor Onay Süresi Kaç Gün ?

Çalışanın aldığı raporun bitiş tarihinden itibaren başlar. Artık dijital ortamın çok fazla kullanışlı hale gelmesi ve teknolojinin günümüzde çağ atlamasıyla birlikte işg öremezlik raporu artık dijital ortamda düzenlenebilmektedir. Böylece ilgili kuruma yine aynı şekilde elektronik ortam yoluyla tebliğ edilebilmektedir. Bu yüzden çalışanın işverene raporu ibraz etme zorunluluğu olmadığı gibi elektronik ortamda işverene tebliğ edildiği tarihten itibaren başlar. İşverene E-vizite uygulaması sayesinde çalışan kişinin raporunun tebliğinden sonraki onay süreci şu şekildedir;

  • Rapor bitiş tarihini takip eden ayın beyanname sürelerine göre belirlenmektedir.
  • Muhtasar beyanname ile prim hizmet beyannamesi veren işyerleri için çalışanın raporu onaylama süresi de raporun bitişini takip eden ayın 26 ‘sı yani muhtasar beyanname ile prim hizmet beyannamesinin son tarihidir. Eğer 26’sı resmi tatile denk gelmişse ya da bayram günlerine denk geliyorsa veya diğer yandan rapor uzatılmışsa bu durumlarda işveren için’de rapor onay süresi farklılık göstererek uzayabilir.
  • Muhtasar beyanname ile prim hizmet beyannamesine geçmemiş olan işyerleri için de rapor onaylama Sosyal Güvenlik Kurumu bildirim süresi rapor bitişini takip eden ayın 23 ‘üdür. Bahsi geçen süre hafta sonu, bayram tatili ya da resmi tatillerden bir güne denk geliyorsa E – SGK rapor onaylama süresi de belirlenmiş olan ve uzatılan süreye kadar geçerli olur.

İş Kazası Rapor Onaylama Süresi Ne Demek?

2021 SGK Rapor Onay Süresi Kaç Gün ?
2021 SGK Rapor Onay Süresi Kaç Gün ?

İşyerinde gerçekleşecek bir kaza sonrasında her iki bildiriminde aynı zamanda bildirilmesi gerekir. Bu sebeple;

  • Kazanın meydana geldiği günün bir sonraki günden başlamak üzere maximum olarak en geç 3 iş günü içerisinde elektronik ortamdan bildirimin yapılması önemlidir ve gereklidir.

İş kazası bildirimi nasıl yapılır

  • Kazanın gerçekleşmesiyle birlikte işçinin iş görmezlik raporu almasının yanısıra çalışamazlık bildirimini rapor onay süresi içerisinde yapması gerekiyor.
  • Çalışırken gerçekleşen kaza sonrası rapor alan işçi için muhtasar beyanname ile prim hizmet beyannamesine geçmiş olan işyerleri için de işyeri rapor onaylama süresi ise raporun bitiş tarihini takip eden ayın 26 ‘sı, geçmemiş olan işyerleri için de raporun bitiş tarihini takip eden ayın 23 ‘üdür.

İşveren Raporu Ne Zaman Onaylamalıdır?

İşçi iş gömezlik rapor parasını SGK’dan alabilmesi için öncelikle rapor süresinin bitmiş olması ve işyerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna gerekli bildirimleri yapması yani Sosyal Güvenlik Kurumu iş görmezlik raporunu onaylaması gerekiyor. İşveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna alınan istirahat raporunu geç bildirmesi durumunda işçi’de istirahat rapor ödemesini o denli geç alacaktır. İşverenin Sosyal Güvenlik Kurumu işveren rapor onaylama süresiyle ilgili olarak yukarıda bu süreden bahsetmiştik.

İşverenin istirahat rapor bildirgesini yani Sosyal Sigortalar Kurumu rapor onaylamasını belirlenen son tarihe kadar yapmama hakkına sahiptir. Yani en son güne kadar isterse bekleyebilir.

İşveren tarafından rapor onaylama süresi içerisinde SGK’ya bildirilmemesi durumunda ödeme Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerçekleştirilir ve işverene ceza uygulaması gerçekleştirilir.

Sgk rapor bildirimi nasıl yapılır ?

2021 SGK Rapor Onay Süresi Kaç Gün ?
2021 SGK Rapor Onay Süresi Kaç Gün ?

İşveren SGK’ya işverenle ilgili çalışmadığına dair bildirimi vizite ekranından dijital ortamda yani online olarak bldirmesi gerekiyor.

  • Vizite giriş sistemine daha önce SGK tarafından verilen kullanıcı bilgileriyle giriş sağlayarak bildirimi buradan gerçekleştirebilir.
  • SGK e vizite ekranında her ay aylık prim ve hizmet belgesi göndermenin son tarihi olan ayın 23’ünde tarihe göre rapor sorgulama ekranından çalışanlarınızla ilgili olarak iş görmezlik raporu alıp almadıklarını kontrol sağlayabilirsiniz. Çünkü işveren rapor alır ve işverene söylemeyip işyerinde çalışmaya devam edebilmektedir. Bu durumda SGK işçinin çalışmadığını bildirilmeyeceğinden dolayı işverene ceza uygulayabilmektedir.
  • iş görmezlik yani çalışılmadığı rapor bildirgesini SGK vizite giriş ekranından; Öncelik olarak tarih sırasına göre sorgulama gerçekleştirip daha sonrasında sorgulama sonucunda çıkan ekran üzerinde çalışmazlık onayı verebilir. Yine T.C kimlik numarasıyla sorgulama yapılıp çalışmadığına dair onay verilebilir.
  • İşveren olarak bildirim girişi yapmak istediğinizde sigortalı olarak çalışanınızın istirahat raporu giriş ekranında görünmüyor muhtemel olarak doktor elektronik raporu sisteme girmemiştir. Bir diğer problem teşkil edecek husus ise, çalışan işyerinde yeni başladıysa ve hizmet bildirimi yapmadıysanız bu durumda da daha önceki çalıştığı işyerine düşebilir.
  • Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kaldıysanız, yapmanız gereken manuel çalışmazlık bildirimi yapmak. Elektronik ortama düşmeyen raporlar ile ilgili olarak SGK çalışmadığına dair bildirim yapılmamasından dolayı ceza uygulayamaz. Böyle bir durum olması halinde SGK tarafından işçinin çalışmadığına dair bildirim girişini yazılı olarak girişinin yapılmasını sizden talep eder. Eğer sizden bu talep edildi ve siz bu talep sonrasındaki 5 gün içerisinde giriş yapmazsanız, bu durumda ceza uygulanır.nden itibaren siz 5 gün içinde çalışmadığına dair bilgi girişi yapmadığınız takdirde size ceza uygular.

E-Vizite üzerinden SGK rapor bildirini yapmasanız dahi e bildirge ekranında çalışanın rapor aldığı ilgili ayda ” Sigortalı raporlu olduğu sürelerde çalışmamıştır” kutucuğunu işaretlemeniz halinde de SGK işçi çalışmadığına dair bildirim girişini yapmadınız diye ceza uygulamaz.

Rapor Onaylamama Cezası 2021

Çalışanınızın almış olduğu istirahat raporu yani iş görmezlik raporuyla ilgili bildiriyi yapmamanız durumunda ya da APHB’de “Raporlu sürelerde çalışmamıştır” seçeneği işaretlemezseniz ya da eksik gün “01-İstirahat” kodu ile bildirim yapmamanız halinde;

  • İş göremezlik raporu işveren tarafından onaylanmaması durumunda sigortalı başına bahsi geçen ay için geçerli olan brüt ücretin yarısı tutarında.
  • SGK ceza tebliğini PTT’ye vermeden önce e sgk çalışılmadığına dair bildirimi yapmanız halinde ise sigortalı başına ilgili dönemde geçerli olan brüt asgari ücretin 1/10’u oranında idari para cezası uygular.
  • Az önce bahsettiğimiz hesaplamaya nazaran bildirimin hiçbir şekilde yapılmaması durumunda, sigortalı olarak çalışan başına 1.788,75 TL SGK rapor onaylamama cezası uygulanır.
  • E vizite kısmında bulunan işverene bildirilen onaylama süresi tamamlanmasına rağmen onaylanmaması halinde ise 357,75 TL tutarında Sgk rapor geç onaylama cezası uygulanır.

2021 SGK Rapor Onay Süresi Kaç Gün ? ile ilgili konumuzun sonuna geldik. Daha önce sitemizde yayınlamış olduğumuz 2021 Yeni Doğan Bebek Sgk Kaydı Nasıl Yapılır? adlı konumuz ilginizi çektiyse ilgili linke tıklayabilirsiniz.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER