Katılım Bankaları – Faizsiz Bankalar

Avrupa İslami Bankalar

Avrupa İslami Bankalar
Bu haber 22 Aralık 2021 - 1:01 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Avrupa İslami Bankalar sayesinde faizsiz kredi kullanmak isteyen müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadır. Almanya başta olmak üzere İslami Bankacılık modelleri Avrupa’da özellikle Müslüman nüfusun yoğun olduğu alanlarda büyük ilgi görüyor.

Avrupa İslami Bankalar

Avrupa İslami Bankalar Avrupa geneli göz önüne alındığında ilk İslami usullere göre çalışan banka Kuveyt Türk tarafından Almanya’da kurulmuştur. İlk temsilciliğini 2004 yılında açan banka 2010 yılında Üçüncü Ülkeler Yatırım Aracılığı lisansı alarak Almanya pazarına Kuveyt Türk Bank AG ismiyle giriş yapmıştır. 2012 yılında bankacılık faaliyeti sürdürebilmek için yapılan başvurular 2014 yılında sonuçlanmış ve Alman hukuku hükümlerine göre Yatırım Kredi Kuruluşu statüsü kazanarak Alman Bankaları Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu üyesi olmuştur. Katılım Bankası mantığı ile çalışan banka Avrupa genelinde bu tarz işlem yapan bankaların ilk adımını atmış oldu. Bu şekilde diğer kurulacak bankaların da önünü açarak günümüzde bu şekilde çalışan bütün bankalara önderlik etmiş oldu. Murabaha sistemi yazımızı okumak için tıklayınız.

Ülkemizde hizmet veren katılım bankalarında olduğu gibi Avrupa’da hizmet veren bankalar da faizsiz ve İslami Usullere göre işlemler yapıyorlar. Almanya, Avrupa İslami Bankalar konusunda diğer ülkelere de öncülük ediyor. Araştırmalara göre ülke genelinde yaşayan Müslüman Türk nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 20’sinin bu bankalarda yatırım yaptıkları sonucu çıkıyor. Bununla birlikte ülkede yaşayan Alman vatandaşlar da bu bankalara yatırım yaptıkları görünüyor. Diğer bankalarla kıyaslandıklarında faiz olmaması ve yatırım yapmak isteyen müşterilerin işlemlerinin daha fazla getirisi olması en çok tercih edilme nedenlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Avrupa İslami Bankalar

Avrupa İslami Bankalar

İslami Bankacılık Nedir?

İslami bankacılık Şer’i hukuka göre (İslami kurallara göre) bankacılık işlemlerinin yapılması anlamına gelmektedir. Normal bankalar kredi verme ve para yatırma işlemlerinden faiz gideri ve geliri elde ederken İslami bankalar da bu durum görülmemektedir. Bunun yerine verilen yatırılan paralarda sermaye ile emeğin bir araya getirilmesi mantığı çerçevesinde müşterilerin yatırım yapmak istedikleri paralarının ihtiyacı olan diğer müşteriler tarafından kullanılabilmesine imkan sağlamaktadır.

İslami bankalar, yani Katılım Bankaları ile birlikte yine İslami kurallara göre hizmet veren özel kuruluşlar da bulunmaktadır. “İslami bankacılık nedir?” sorusunun cevabını tam olarak anlayabilmek için İslami Bankacılığın tarihine bakmamız gerekir.

İlk olarak 1970’li yıllarda ortaya çıkan İslami Bankacılık terimi petrol fiyatlarındaki artıştan dolayı Körfez Ülkelerinde ortaya çıkan sermaye birikimi nedeniyle ihtiyaç duyulmuştur. İlk olarak bu sermaye birikiminin kullanılabilmesi için mudarebe de denilen emek ve sermaye ortaklığı ile müşareke olarak adlandırılan sanayi yatırımlarında ihtiyaç duyulan sermayenin bir kısmının karşılanması yöntemleri kullanılmıştır. Daha sonra ihtiyaçlara ve İslami kurallara göre yöntemler geliştirilerek sistematik bir şekilde hizmet verilmeye devam edilmiştir.

Avrupa İslami Bankalar

Avrupa İslami Bankalar

Almanya İslami Bankacılık

Türk ve Müslüman nüfusun fazla olması nedeniyle Avrupa İslami Bankalar konusunda en çok İslami usullere göre dizayn edilen bankalar Almanya içerisinde yer almaktadır. Avrupa ülkeleri içerisinde en çok Almanya sınırları içerisinde yer alan katılım bankaları müşterilerinin taleplerini yerine getirmek için sermayeye ihtiyaç duyanlarla sermaye yatırımı yapmak isteyenleri buluşturur. Alman Danışmanlık Firması olan Avantalion tarafından yapılan “İslamcı Finans-Özel Bir Sunuş” raporuna göre artan Müslüman nüfus nedeniyle Avrupa genelinde İslami Bankacılık sistemini büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir.

İslami Bankalar sadece nüfus yoğunluğunun artması nedeniyle değil aynı zamanda yaşanılan finansal krizlerin bir sonucu olarak kişilerin farklı finansman yöntemlerini araştırmaları nedeniyle de ihtiyaç duyulmaktadır. Yine aynı araştırmaya göre 2030 yılına kadar Almanya’da yer alan İslami Bankaların yüzde 1,5 büyüme göstereceği beklentisine yer veriliyor. Bununla birlikte İngiltere’de bu büyümenin yüzde 3 ya da 4 civarı, Fransa’da ise 1,9 olması beklentiler arasında yer alıyor. KT bank.

Araştırmalar gösteriyor ki Müslüman ülkelerde yer alan İslami Bankalara göre Avrupa ülkelerinde yer alan İslami Bankalar daha fazla büyüme gösteriyor. Bu da Avrupa ülkelerinde bu bankaların daha çok ilgi gördüğü anlamına gelmektedir. Bu noktada Türk Katılım Bankaları diğer ülkelerin bankalarına oranla daha fazla tercih ediliyor. Ülkemizde uzun yıllardır daha sistemli bir şekilde çalışan ve sağlam temeller üzerine kurulmuş olan katılım bankaları aynı mantıkla Avrupa ülkelerinde de hizmet verdikleri için diğer ülkelerin katılım bankalarına oranla müşteriler tarafından daha fazla tercih edilir bir yerde bulunuyor. Daha fazla ülkede daha fazla müşteriye ulaşabilmek için Türkiye Katılım Bankaları gerekli araştırma ve çalışmaları yapmaya devam ediyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER